Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Är du duktig på matlagning och västmanländska rätter?

En kvinna och en man lagar mat i ett kök

Alla Sveriges landskap har nu möjlighet att bidra med en maträtt som ska representera landskapet. Gillar du matlagning och har bra koll på typiskt västmanländska rätter? Då ska du ta chansen och skicka in ditt bidrag.

Stockholm har blivit vald till ”Europas Gastronomiska Huvudstad 2023”, och landskapsrätterna ska användas för att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av matturism i Sverige.

Sveriges alla landshövdingar har därför bjudits in att delta med ett bidrag på en landskapsrätt till Gastronomiska Akademiens, Måltidsakademiens och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens gemensamma initiativ för ”Svenska Landskapsrätter”. De tre akademierna står gemensamt bakom ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla matturismen i Sverige.

- Vi hoppas vi får in nya kreativa rätter med anknytning till Västmanland. Det här är en viktig del av arbetet med att stärka länets livsmedelsstrategi och matturism, säger vikarierande landshövding Ulrica Gradin.

Så går det till:

Skicka in förslag på maträtt enligt kriterierna nedan:

  • Innehålla lokala och hållbara råvaror så långt det är möjligt
  • Representera Västmanland – rätten kan vara traditionell eller modern, gärna med lite nytänkande tvist
  • En beskrivning av rättens ingredienser och tillagning
  • En beskrivning av hur rätten ser ut (exempelvis färg, form, konsistens, tillbehör, uppläggning mm). Har du ett kompletterande foto av rätten är det en fördel.
  • Beskrivning av vem du är och varför du vill delta

Länsstyrelsen behöver få in ditt förslag senast den 1 april. Skicka till:

sandra.colliander-nelson@lansstyrelsen.se. Finalisterna får komma till landshövdingens residens på Västerås slott och laga sin landskapsrätt.

Kontakt