Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt beslut om licensjakt efter varg i Haraldsjön

Licensjakten efter varg i reviren Snösjön och Haraldsjön avlystes i fredags efter att den 12:e vargen fällts. Idag har länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna och Örebro tagit ett tilläggsbeslut om licensjakt efter ytterligare två vargar i Haraldsjöreviret.


Uppdaterat 20220113: Förvaltningsdomstolen har stoppat (inhiberat) vargjakten i väntan på prövning. Länsstyrelsen återkommer med mer information när domstolsprövningen är klar.

I reviret Haraldsjön har bara fyra av de sex beslutade vargarna fällts och länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna och Örebro har därför idag tagit ett tilläggsbeslut. Det nya beslutet innebär licensjakt efter två vargar i Haraldsjöreviret fram till den 20 januari eller tills Länsstyrelsen avlyser jakten.

Med det nya beslutet kan syftet med jakten uppnås, att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst för att minimera konflikter mellan människa och djur.

Jakten i Snösjöreviret är avlyst.

Sedan våren 2020 finns all statistik från aktuell och tidigare licensjakt tillgänglig i Rovbase – ett förvaltningsverktyg och en databas med rovdjursinformation. Detta gör att allmänheten kan få information direkt från källan där Länsstyrelsen lägger in information om fällda djur i länet. Där finns även en karta som visar var djuren blivit fällda.

Se statistiken och var vargarna fällts på www.rovbase.se Länk till annan webbplats.

Kontakt