Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

ABB HR och Maria Samuelsson, HR-chef får årets jämställdhetspris i Västmanland

Emilia Hansson, HR-assistent ABB, Maria Samuelsson HR-chef, ABB och landshövding Minoo Akhtarzand visar upp prisplakett och diplom.

Emilia Hansson, HR-assistent ABB, Maria Samuelsson, HR-chef, ABB och landshövding Minoo Akhtarzand.

Igår mottog ABB HR och Maria Samuelsson, HR-chef, Västmanlands jämställdhetspris 2021. Priset delades ut av landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet, vid en ceremoni på Västerås slott.

- Vårt uthålliga arbete ger kvantitativa och kvalitativa resultat. Vi har fantastiska förebilder inom HR-funktionen som tar mångfald och inkludering till nästa nivå! Tacksam att få arbeta med ett superkompetent team, säger Maria Samuelsson, HR-chef ABB Sverige.

Jämställdhetsrådets motivering lyder:

"ABB arbetar för att föryngra personalstyrkan och inkludera fler kvinnor i branschen. Jämställdhet är en viktig fråga som många så kallade millennials prioriterar högt både till vardags och i arbetslivet och därför vill ABB attrahera yngre och särskilt kvinnor.

HR-chef Maria Samuelsson är en av de starkaste drivkrafterna i arbetet. Hon arbetar hårt och målmedvetet för att öka det allmänna intresset för teknik och utveckling hos kvinnor. Hon coachar och stöttar alla verksamhetsdelar som arbetar med att minska könsuppdelningen i företaget och hon utmanar de heteronormativa och mansdominerade delarna i teknikkoncernen.

Som länets största privata arbetsgivare har ABB potential att påverka hela länets jämställdhetsmål. De kan bryta den könssegregerade arbetsmarknaden, påverka mäns föräldrauttag, förbättra kvinnors karriärvägar (ekonomi) och locka unga tjejer till teknikområdet."

- Länsstyrelsen har stort fokus på jämställdhetsfrågan och ser jämställdhet som en viktig förutsättning för en positiv utveckling och ett hållbart samhälle. Därför vill vi inom ramen för Jämställdhetsrådet och med hjälp av Jämställdhetspriset öka uppmärksamheten på frågan, samtidigt som vi lyfter fram och sätter ljus på personer som gör ett extra bra jämställdhetsarbete i länet. Vår förhoppning är att Jämställdhetspriset och pristagaren ska inspirera fler i länet att arbeta med jämställdhet, säger landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet.

Jämställdhetsrådet beslutade 2018 att införa Västmanlands jämställdhetspris för att premiera och stimulera ett aktivt jämställdhetsarbete i länet. Priset ska uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till att främja länets jämställdhetsarbete. Under sommaren och hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater inom tre olika kategorier, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället. Bland dessa har sedan tre kandidater kvalificerat sig vidare till final.

Västmanlands Jämställdhetsråd Länk till annan webbplats.

Övriga finalister till årets jämställdhetspris, som får hederspris, är:

Kategori offentlig sektor: Västmanlands läns museum

Kategori civilsamhället: Here4u och Enade mot våld

Kontakt