Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fackeltåg, körsång och tal när Demokratistugan invigdes

Landshövding Minoo Akhtarzand förbereder fackeltåget på borggården.

Den 23 november invigdes Demokratistugan på Fiskartorget i Västerås. På plats var många människor för att lyssna på invigningstal och körsång.

I år är det 100 år sedan det första demokratiska valet med allmän rösträtt genomfördes i Sverige. Som en del i arbetet med att uppmärksamma och höja kunskapen om demokrati åker kommittén Demokrati 100 år på turné med en stuga som speglar olika aspekter av Sveriges demokrati och uppmuntrar till engagemang och eftertanke. Den 23-28 november var Demokratistugan på plats i Västerås.

Under veckan firade vi runt om i länet och det genomfördes många olika föredrag, samtal och aktiviteter. Agenda 2030 och ABF anordnade folkbildarfrukostar och i stugan fanns politiker på plats för att prata om demokrati. Ett annat intressant inslag var Sju råd till Mustafa – så blir du lagom svensk i världens mest extrema land. Mustafa Panshiri föreläste om det svenska samhället, demokrati och jämställdhetsfrågor i hörsalen på Stadsbiblioteket.

Själva invigningen av demokratistugan inleddes med fackeltåg, följt av körsång och framträdande av Nina Deila som gestaltade rösträttskvinnan Nina Benner Andersson, den första kvinnan i kommunfullmäktige i Västerås. Landshövding Minoo Akhtarzand invigde stugan genom att bjuda på kaffe med pepparkakor. Under invigningen hölls även ett samtal om fikats betydelse för demokratin.

Så här såg det ut under kvällen:

Människor som tittar på invigning av Demokratistugan.
Nina Deila spelar rösträttskvinnan Nina Benner Andersson.

Nina Deila spelar rösträttskvinnan Nina Benner Andersson, den första kvinnan i kommunfullmäktige i Västerås.

Landshövdingen serverar kaffe på scen.

Landshövding Minoo Akhtarzand berättar om fikats betydelse för demokratin och passar på att servera kaffe.

Landshövdingen klipper ett band.

Landshövding Minoo Akhtarzand klipper bandet och Demokratistugan är officiellt invigd.

Kontakt