Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De kan belönas med Västmanlands miljö- och klimatpris 2021

Träplakett med sex gröna prickar som formar en pil och texten miljö- och klimatpris 2021.

Årets fem finalister till Västmanlands miljö- och klimatpris är Carbomax, Fritt fram i Gisslarboån, LT-konsult, Returfabriken och VafabMiljö. Alla fem går från och med i dag att se i videopresentationer på Länsstyrelsens YouTube-kanal. Vinnaren utses vid en ceremoni på Västerås slott nu på fredag den 26 november.

Västmanlands miljö- och klimatråd beslutade 2018 att införa ett miljö- och klimatpris. Priset instiftades för att uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete. Utifrån de nomineringar som kommit in under sommaren och hösten har en beredningsgrupp sorterat ut fem finalister. Urvalskriterierna är bland annat miljönytta, nytänkande och om arbetet främjar länet.

Årets fem finalister är:

Carbomax för att de som första företag i landet storskaligt renar vatten via en restprodukt från stålindustrin. Länk till annan webbplats.

Fritt fram i Gisslarboån. Ett projekt där man återskapat fria vandringsvägar genom nära dialog och förankring med markägare. Länk till annan webbplats.

LT-konsult för sitt arbete med att begränsa sina egna och sina kunders utsläpp och miljöpåverkan. Länk till annan webbplats.

Returfabriken i Västerås som arbetar med att ge människor en möjlighet till ett liv utan missbruk samtidigt som man gör en insats för miljön genom att återbruka kontorsmöbler och cyklar. Länk till annan webbplats.

VafabMiljö för sin toppmoderna biogasanläggning. Nu kan även förpackat livsmedel från butiker omhändertas och bli till flytande biogas. Länk till annan webbplats.

- Det som kanske sticker ut lite i år är att LT-konsult var finalist även i fjol. Att de är det även i år beror dels på att någon har nominerat LT-konsult igen, dels på att de jobbat vidare med sitt miljö- och klimattänk och genomfört nya åtgärder sedan i fjol, säger Sara Paulsson ordförande i rådets beredningsgrupp och chef på Länsstyrelsen miljöavdelning.

Tidigare vinnare:

  • 2018 food2change
  • 2019 FlexiClean
  • 2020 Elektriker´n i Dingtuna

Kontakt