Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hat och hot äventyrar demokratin

Bilden visar Landshövdingen i en studio med tre personer.

Är demokratin i fara? Hur vi kan försvara vår demokrati mot de antidemokratiska krafter som växer i samhället? Minoo Akhtarzand, Matilda Molander, Jonas Stier och Murtada Al-Turfi kommer under onsdagssamtalet 15 september klockan 10.15 att diskutera vår tids utmaningar för att försvara demokratin.

Hot, hat och oförståelse som ibland förekommer mot det fria ordet och den ökade polariseringen i samhället har blivit en del av vår vardag.

- Idag ser vi på demokratin i Sverige som en självklarhet och tar den för given. Men det var tack vare många modiga och målmedvetna kvinnor och män som stod bakom kampen för demokrati och gick i bräschen med sitt kritiska, fria tänkande och rättspatos som gjort att vi idag kan leva och verka i ett demokratiskt samhälle, säger Landshövding Minoo Akhtarzand, som också är initiativtagare till samtalet.

100 år har gått sedan demokratin infördes i Sverige. Digitaliseringen har på många sätt underlättat livet för oss. Samtidigt har det blivit lättare än någonsin att uttrycka och sprida åsikter, men också att ifrågasätta, debattera och kommentera. Hot och hat i sociala medier har ökat. Hatet leder till att många politiker och journalister begränsar sig. De undviker att ta ställning, gå upp i talarstolen, att ta vissa uppdrag eller att bevaka vissa frågor.

I samtalet deltar Johan Stier, professor i socialt arbete på Mälardalens högskola­­, Matilda Molander, liberal ledarskribent i VLT och Murtada Al-Turfi, ung Västeråsare som varit aktiv i Västerås stads Ungdomsdialog, Rädda Barnen och Here4U.

- Vi ser att bland kvinnor som är åsiktsjournalister och skriver om genus, feminism, religion eller invandring har 70 procent blivit utsatta för hot, hat och våld. Att polariseringen visar sig genom att ytterligheter och ”extrema” åsikter stärks. Därför ska vi hedra vår samhällsordning och tillsammans visa att vi inte tillåter att någon inskränker vår demokrati. Det gör vi genom att ta ansvar och våga prata öppet om dessa frågor, säger Landshövding Minoo Akhtarzand på länsstyrelsen i Västmanland.

Samtalet kommer att sändas live på länsstyrelsens webbplats och på Facebook.

Livesändning demokratisamtal Länk till annan webbplats.

Bakgrund

För hundra år sedan beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott inom ramen för demokratijubileet.

Webbplatsen Fira demokratin! Länk till annan webbplats.

Start - Ja, må den leva! Demokratin uti hundrade år (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Folkbildningen är avgörande för det demokratiska samtalet - Folkbildningsrådet (folkbildningsradet.se) Länk till annan webbplats.

Det demokratiska samtalet i en digital tid - Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Kontakt