Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen inviger informationscenter för flodpärlmusslan

Röda byggnader.

För att hjälpa den sällsynta flodpärlmusslan att fortplanta sig har ett mussellabb byggts i Skinnskatteberg. Labbet är en del i EU-projektet Grip on Life IP där bland annat SLU Skogsmästarskolan, Skinnskattebergs kommun och Länsstyrelsen samverkar. Den 24 augusti inviger landshövding Minoo Akhtarzand informationscentret.

Musselcentret ligger i anknytning till Skogsmästarskolan i Skinnskattebergs kommun. Förutom labbet där musslorna ska odlas har en informationsmiljö om flodpärlmusslor skapats längs vattendraget mellan Övre och Nedre Vättern.

Landshövding Minoo Akhtarzand kommer att invigningstala och Johan Törnblom från Skogsmästarskolan genomför en guidning av informationscentret och mussellabbet. Besökarna erbjuds möjlighet att testa en rad olika aktiviteter som till exempel flugfiske och att ta bottenfaunaprover. Personal från Länsstyrelsen visar hur elfiske går till berättar om fiskeförvaltning i Hedströmmen.

Grip on Life IP

I EU-projektet Grip on Life IP samverkar Skogsstyrelsen, Sveaskog, Mellanskog, Mälarenergi, SLU Skogsmästarskolan, Skinnskattebergs kommun och Länsstyrelsen i Västmanlands län. Projektet pågår mellan 2018 och 2025.

Flodpärlmussla

Flodpärlmusslor är sällsynta och fridlystes 1994. De växer långsamt och har svårt att föröka sig. Musslorna behöver strömmande, klart vatten med sand, grus och sten. För att de ska kunna fortplanta sig måste det finnas öring i vattnet eftersom musslans larver hakar sig fast på öringens gälar. Där sitter den i nio månader och släpper taget när larven utvecklats till en pytteliten mussla. Först efter cirka 20 är flodpärlmusslan könsmogen.

Kontakt: Johan Törnblom, SLU, johan.tornblom@slu.se, 073-643 36 12

Kontakt