Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor aktivitet i Kvinna in i Sverige

Kvinna som skriver på ett anställningsavtal

Arbetsmarknadskunskap, språkträning, återvinning, cykelskola, odling, vaccinering friskvård och olika sporter. Trots rådande restriktioner och den pågående pandemin har delprojektledarna i projektet fortsatt arbeta målmedvetet och framgångsrikt med att få ut kvinnorna i det svenska samhället.

Under våren har projektet inte legat på latsidan. Deltagarna i projektet har förbättrat sina språkkunskaper, utbildats i datakunskap och förbättrat sin hälsostatus.

Här kommer ett axplock från det som hänt under mars, april och maj.

Fagersta kommun

Fokus under våren har varit återvinning och utomhusaktiviteter. Kvinnorna har fått lära sig om vad man kan återvinna i en miljöbod och vad man måste åka med till återbruket. De har också fått sorterat diverse avfall, besökt en återvinningsstation och börjat odla i kolonilotterna. Även aktiviteter som cykelskola och olika sporter har genomförts.

- Under de tre månader som gått har vi även arbetat med olika teman. Ekonomi, våld i nära relation och hur man skriver ett CV med tillhörande personligt brev. Det är underbart att se utvecklingen och hur kvinnorna öppnar upp sig när vi diskuterar ekonomi och just våldet. De har börjat reflektera kring hur de själva kan påverka sin egen framtid och det är ju hela syftet med projektet, säger delprojektledare Ann-Sofie Carlqvist.

Skinnskattebergs kommun

I Skinnskattebergs kommun har kvinnorna förbättrat sin svenska via en särskild aktivitetsmetod. Första momentet har varit att lära sig substantivet, andra verbet och tredje en hel mening. Kvinnorna skriver ner orden och meningarna på papper. Därefter övar de hemma under en hel vecka. Något som gett väldigt bra resultat. Under perioden har deltagarna fått odla och träna gymnastik.

- Vi har gått in i en ny fas. Kvinnorna har fått en ny slags iver. De vet att projektet snart är slut och vill verkligen utvecklas till fullo. De blir inspirerade av varandras framgångar och övar mer fokuserat på att lära sig svenska. Extra roligt var det när Landshövdingen kom på besök och var med på ett gymnastikpass. Kvinnorna fick berätta om sina personliga resor och bjöd på hemlagad mat, det stärkte deras självförtroende, berättar delprojektledare Sara Åhlén.

Två kvinnor i projektet praktiserar inom äldreomsorgen som kommer leda till extratjänster. Två andra kvinnor praktiserar i en secondhand affär och en kvinna har fått extratjänst inom hemtjänsten.

Köpings kommun

Under de senaste tre månaderna har fokuset legat på att bibehålla så mycket kontinuitet som möjligt. Kvinnorna har fått öva på språk, arbetsmarknadskunskap och datakunskap. Den fysiska aktiviteten har kunnat dra igång då vädret blivit mildare.

- Vi har också arbetat vidare med utmaningen om vad covid-19 symtom är och varför man ska vaccinera sig, säger delprojektledare Mikaela Olgemar.

Fyra kvinnor har fått extratjänster och nio kvinnor har gått ut i arbete. Några kvinnor har också sökt för studier i höst.

Norbergs kommun

I Norbergs kommun har största fokus lagts på vaccination mot Covid-19. Orsaken till detta är att flera kvinnor är i riskgrupp, men kunskapen kring vaccinering låg. I början var det inga av kvinnorna som ville vaccinera sig.

- I Norberg har vi den fantastiska turen att ha vaccineringen i samma byggnad som Kvinna in i Sverige. Vi har kunnat följa hela kedjan från att se de äldre vaccinera sig till att det gå ner stegvis i ålder. När en av våra kvinnor fick ett brev hem att hon var i riskgrupp och behövde vaccinera sig hjälpte vi henne, säger delprojektledare Simone Lundh.

Det öppnade upp för diskussion i gruppen och när kvinnorna såg att det gick bra för den första kvinnan och när tolken förklarade varför vaccinering är viktigt följde de andra efter.

- Det här är en mycket viktig kedja för hur vaccinationsfrågan bemöts för den här gruppen i samhället. Nu kan kvinnorna rekommendera sina vänner att ta sprutan och visa vart de ska gå i Norberg, avslutar delprojektledare Simone Lundh.

Sala kommun

I Sala kommun drabbades gruppen av Covid i mars och verksamheten stängdes ner i två veckor. Det aktualiserade behovet av att diskutera med kvinnorna om Covid och vaccin. Varför man inte ska hälsa på familjen eller vänner när man är sjuk och stanna hemma när man är förkyld eller hostar.

Kvinnorna har också fått jobba med hur de ska prata med 112 vid en olycka eller sjukdom. De har gått igenom vilka frågor som kan komma att ställas och tränat på manus inför en dramatisering av en olycka. Fokus är att kvinnorna själva ska bli trygga med att ringa.

- I stort har det varit en bra period. Deltagarna har förbättrat sina svenska kunskaper och hälsa. De har också arbetat med att stärka sina egna röster genom att de fick planera maj månads aktiviteter. Det blev många livliga diskussioner samtidigt som de var lyhörda mot varandra och kompromissade. Deras fokus är tydligt, de vill lära sig mer svenska och förbättra sin hälsa för att kunna gå ut i arbete, säger delprojektledare Jessika Havela.

I Sala har en av deltagarna i projektet skrivit på beslutsunderlag för anställning med start den 21/6. Anställningen innebär arbete på 50 procent inom lokalvård i Kommunens egna lokaler.

Ytterligare tre kvinnor är inne i en rekryteringsprocess för arbete inom arbetsmarknadsenhetens egen verksamhet.

Kvinna in i Sverige

Logga på Eu:s Socialfond

Kontakt