Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inför skolavslutningen och studenten – gör ingen en björntjänst!

Ungdomar sitter och har picknick i en solig park

Under försommaren genomför Länsstyrelsen Västmanland en kampanj mot langning av alkohol till barn och unga. Kampanjen kommer att synas på digitala tavlor i bland annat livsmedelsbutiker och i Länsstyrelsens sociala medier under kommande veckor.

I samband med skolavslutning och student kommer många unga att dricka alkohol, vilket oroar föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig.

Några konkreta tips på hur du som förälder kan agera:

  • Visa att du bryr dig.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  • Hjälp till att säga nej.
  • Håll kontakten.
  • Kom överens med andra föräldrar.

Syskon och äldre kompisar langar alkohol ”av omtanke”

6 av 10 unga vuxna anger att de köper ut ”av omtanke” för att de inte vill att den de bryr sig om ska råka illa ut på grund av alkohol som kommer från oklara källor*. Omtanken blir felriktad och man underskattar vikten av ett nej, då många hade avstått alkohol om de inte fick det från någon de känner. En undersökning från CAN** visar att varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de får ett nej från någon de känner.

- Våga säga nej, stå på dig, det är i slutänden det ungdomar vill ha – tydliga gränser, säger Eva-Linnéa Eriksson, ANDTS-samordnare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Hur du kan prata med din tonåring om alkohol. Länk till annan webbplats.

* Kantar Sifo, webbintervjuer 1006 personer, 20-28 år, mars-april 2019

** Undersökning "Vem kan man lita på" CAN, 2018

ANDTS= alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Kontakt