Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En kvinna i Sverige

Somaliska kvinna i blå huvudduk

Foto: Ulrika Mogren

Maryan bor i Skinnskattebergs kommun. Hon har varma glada ögon och nära till skratt hela tiden då vi pratar. Vi sitter i ett rum där vårsolen svagt lyser in genom fönstret.

På bordet framför oss ligger en telefon där en tolk finns med på andra sidan linjen. Maryan föddes i Somalia och kom till Sverige för drygt sju år sedan. Hon pratar svenska, men vi väljer att använda oss av en tolk så att inget av det vi säger till varandra ska missförstås.

- När jag först kom till Sverige var det vinter med snöslask. Bilden som jag fick av Sverige då var inte bra. Det var kallt och jag behövde ta på mig mycket kläder. I Somalia där jag kommer ifrån är det varmt och soligt, berättar Maryan.

Efter att Maryan kom till Sverige fick hon två barn tätt inpå varandra och tillbringade största delen av sin tid hemma. Maryan fick aldrig chans att gå skola i Somalia. När hon hörde talas om ett projekt som hette Kvinna in i Sverige tog hon kontakt med projektledningen.

- Jag var osäker och visste inte hur det svenska samhället fungerade. Jag kunde inte språket, och blev glad när jag fick en plats i projektet. Jag ville utvecklas och lära mig svenska, berättar Maryan.

Hon funderade mycket på vad hon redan kunde.

- Jag kunde laga mat och tänkte att jag kanske kunde arbeta i ett bageri eller med någon form av matlagning. Men det fanns inga sådan jobb. Då funderade jag på andra styrkor jag har och då kom jag på att lokalvård skulle passa mig, fortsätter Maryan.

Under projektets gång fick Maryan och de andra deltagarna bland annat lära sig odla grönsaker och rotsaker.

- Under min tid i projektet har jag lärt mig mycket. Om jag återvänder till Somalia kan jag göra så mycket mer än jag kunde innan. Nu vet jag till exempel hur man odlar potatis, morötter, sallad och tomater, säger Maryan.

Projektet Kvinna in i Sverige har varit utvecklande för henne. Alla människor och de aktiviteter som de har genomfört tillsammans har både gjort henne mer social och bättre på svenska.

- Jag har lärt känna fler personer genom projektet. Vi har motionerat och gått till simhallen. Det har varit en lärorik och stärkande tid, säger Maryan.

Idag jobbar Maryan som lokalvårdare. Efter bara en veckas praktik på arbetsplatsen ville de anställa henne berättar hon med stolthet.

Kvinna in i Sverige har betytt mycket för henne på många vis. Hennes starkaste minne från projekttiden och det som kanske har betytt allra mest är när Maryan fick veta att hon kommit med i projektet.

- Äntligen kunde jag bryta isoleringen. Jag har växt som människa och fått tillbaka det självförtroende som jag hade när jag bodde i Somalia, avslutar Maryan.

Kvinna in i Sverige

Logga Europeiska Socialfonden

Kontakt