Publiceringsdatum: 24 juni 2020

Senast uppdaterad: måndag 6 juli, 10.02

Projektet Kvinna in i Sverige tar inte paus under pandemin

Kvinnor vid byggnader i Sala Silvergruva.

Sala Silvergruva

Varje vecka lär sig kvinnorna nya och utmanande saker. De tränar på att läsa, skriva och förstå det svenska samhället. Allt för att bli en del av det. Kvinna in i Sverige gör skillnad.

Här kommer ett axplock från det som hänt från mitten av april till slutet på maj.

Fagersta kommun

I Fagersta kommun har deltagarna fortsatt att arbeta med olika hemuppgifter. Vid några tillfällen har kvinnorna träffats utomhus i mindre grupper för att spela spel, fika och prata svenska.

- Under dessa träffar har vi pratat om jobb, studier, nästa steg i deras process och hur det känns med allt runt Corona, säger delprojektledare Ann-Sofie Carlqvist.

Under maj månad har kvinnorna i Fagersta haft sina individuella möten och arbetat med att ta fram individuella handlingsplaner inför och efter sommaren. En del i handlingsplanerna är att påbörja en praktik som successivt kan utökas över tid. Andra kvinnor har sökt för vidare studier, några har börjat arbeta och andra har förberett sig för kommande anställningar till hösten.

Skinnskattebergs kommun

I Skinnskattebergs kommun har kvinnorna fått odla och lära sig att sy. Båda aktiviteterna har varit väldigt uppskattade och blivit en samlingspunkt för övriga kvinnor i kommunen.

- Odlingen har varit ett sätt att få kvinnorna att skapa nya kontaktytor. Det har haft en positiv inverkan på deras hälsa. De säger själva att det är väldigt helande att få arbeta med sina händer, säger delprojektledare Sara Åhlén.

Ytterligare ett samarbete har dragit igång. Kvinnorna har fått i uppdrag av kulturhuset Korpen att sy linnen som ska användas till sång- och musikföreställningar.

Köpings kommun

I Köpings kommun har kvinnorna i projektet arbetat med hemuppgifter för att träna svenska. Fokus har varit läsförståelse, lyssna på nyheter och träna på att skriva.

- Under maj valde vi att starta upp mindre aktivitet med några få deltagare i taget. Vi hoppas kunna öka dessa i takt med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras. Kvinnorna har även hjälpt sjukvården genom att tillverka skyddsrockar och hållare till visir. Det har varit en viktig samhällsinsats som vi alla är stolta över, säger delprojektledare Mikaela Olgemar.

Under perioden mitten av april och maj har fem kvinnor fått visstidsanställning och två har fått praktikplatser.

Norbergs kommun

I Norbergs kommun har kvinnorna fortsatt med sina syuppdrag.

- De har fått se hur viktigt det är att förstå siffror när man mäter tyg med måttband och när du ska sy. Att få använda matematik praktiskt har gjort att du enklare kan relatera och förstå siffror, säger delprojektledare Simone Lundh.

Kost och hälsa har varit i stort fokus och kommunen har köpt in stavar till kvinnorna så de träna tillsammans och själva på sin fritid. Den gemensamma lunchen har startats upp igen för att få in kosten i hälsoarbetet.

En kvinna började sin praktik i maj.

Sala kommun

I Sala kommun har kvinnorna fortsatt komma enskilt eller två och två under veckorna. På fredagarna har kvinnorna gått på friskvårdspromenader tillsammans med olika slutmål.

- Vi har valt olika slutmål för att koppla på samhällsviktig information. En fredag gick vi till kyrkogården och pratade om hur vi i Sverige begraver våra avlidna. En annan gång gick vi runt Sala Silvergruva och pratat om Salas historia, säger projektledare Isabel Domberg.

Kvinnorna har också fortsatt öva på att skriva, läsa klockan och nyheter på lätt svenska. En del geografi och plantering av frön har också stått på schemat.

Om projektet i media

Kvinna in i Sverige ger resultat – flera ut i arbetelänk till annan webbplats

Integrationsprojekt för kvinnor tar hjälp av filmerlänk till annan webbplats

Kontakt

Hanna Bergström

Projektledare, Kvinna in i Sverige

Ulrica Lindelöf

Projektmedarbetare