Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil

Långhårig svart-vit hund sitter på passagerarsätet i en bil där fönstret är öppet.

Temperaturen i en bil stiger mycket fort när solen är framme. Redan efter en kort stund kan den vara farligt hög för hunden. Som hundägare bör du först och främst undvika att lämna djuret i bilen. Om du själv ser en hund eller något annat djur som far illa i värmen ska du kontakta polisen.

Hundar är dåliga på att svettas och för att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka. Med kraftigt flåsande, snabb och grund andhämtning, kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vätska. När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Även i skugga och tidigt på dagen kan det snabbt bli farliga temperaturer i en parkerad bil. Enligt djurskyddslagen får ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader inne i bilen.

Vad ska man göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret
i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen - undvik varma sommardagar.
Försök istället åka på morgonen eller kvällen.

Ser du en hund som sitter instängd i en varm bil och flåsar
kraftigt bör du i första hand ringa polisen – 114 14. Om du inte snabbt kan
hitta ägaren. Är hunden i akut fara kan en ruta behöva krossas innan polisen
anländer.

En hund med värmeslag bör i första hand föras till skuggan samt kylas ned. Detta görs snabbast genom att kyla ned hunden med vatten och linda in den i blöta handdukar. Därefter ska hunden snarast till veterinär för undersökning.

Hund i varm bil på Svenska kennelklubbens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt