Publiceringsdatum: 16 juni 2020

Senast uppdaterad: tisdag 16 juni, 09.32

Tips om hemester i Västmanlands natur- och kulturmiljöer

En man med röd ryggsäck går bland träd längs en strandkant.

Kryssa länets naturreservat, bygg ett bihotell eller gå på fjärilsspaning med din hemgjorda fjärilshåv. Under sommaren kommer Länsstyrelsen Västmanland att tipsa om olika naturreservat, kulturmiljöer och aktiviteter du kan göra i din trädgård eller i ett grönområde nära dig. Tipsen kommer att publiceras på Länsstyrelsens sociala medier och i den digitala friluftsguiden Västmanlands naturkarta.

Sommarlovet och semestern kommer att bli annorlunda i år. Folkhälsomyndighetens uppmaning om att avstå från onödigt resande för att minska smittspridningen av coronaviruset gör att många väljer att tillbringa sommarledigheten på hemmaplan. Länsstyrelsen genomför därför en sommarkampanj på sin webbplats, Facebooksida och i Västmanlands naturkarta. I kampanjen finns tips om länets mindre kända naturreservat och kulturmiljöer som kan vara värda en utflykt.

- Vi vet att naturreservat som Ängsö, Hälleskogsbrännan och Björnö lockar många besökare varje sommar och under hela året. Andra reservat som inte är lika kända, som till exempel Ölstabrändan och Ormdalen, får färre besök. Därför kommer vi att lyfta fram just de mindre kända naturreservaten tillsammans med olika kulturmiljöer nu under sommaren, säger Ulrika Mogren, kommunikatör på Länsstyrelsen.

På Länsstyrelsens webbplats finns Västmanlands naturreservat beskrivna. Till varje beskrivning finns en kartbild som är zoombar och går att skriva ut.

- Vi har tagit fram en krysslista med de naturreservat som ligger på vår webbplats. Västmanland har sammanlagt 120 där flera är mycket gamla och några är alldeles nybildade och har inte ens hunnit vinna laga kraft. Vi hoppas att krysslistan ska inspirera till att upptäcka nya pärlor. Kanske kan familjer utmana varandra att kryssa flest naturreservat i sin hemkommun eller se hur många familjerna hinner med på en månad, fortsätter Ulrika Mogren.

Krysslistan går att ladda ner från Länsstyrelsens webbplats och att hämta i receptionen på Västra Ringvägen 1 i Västerås. Men natur finns även på nära håll. Därför blandas utflyktstipsen i kampanjen med tips på aktiviteter som går att göra runt husknuten. Varför inte spela artbingo, göra en egen fjärilshåv och gå ut på humleskådning. För att humleskåda kan Länsstyrelsens humlebroschyr vara till hjälp. I broschyren finns länets alla humlearter beskrivna.

- Det finns en lista i broschyren där du kan bocka av de humlor du sett. Broschyren är gratis och finns att hämta i receptionen på Länsstyrelsen i Västerås. Den finns även på flera bibliotek. Ett annat tips är att ladda ner en receptsamling för biologisk mångfald från Länsstyrelsens webbplats. I receptsamlingen finns bland annat ritningar på olika typer av fågelholkar som du kan bygga, berättar Ulrika Mogren.

Varje besöks- och aktivitetstips kommer att publiceras löpande på Länsstyrelsens Facebooksida och i Västmanlands naturkarta under sommaren. Naturkartan finns både som webbplats och som app. Appen laddar du ner gratis från App Store eller Google Play.

Besöksmål på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats

Västmanlands naturkartalänk till annan webbplats

Receptsamling för biologisk mångfaldlänk till annan webbplats

Krysslista med naturreservat. pdfPDF

Kontakt