Publiceringsdatum: 25 maj 2020

Senast uppdaterad: måndag 25 maj, 10.42

Har du koll på Västmanlands humlor?

Broschyrer och plansch med bilder på olika humlor.

I vårt län går det att hitta 24 av Sveriges 38 humlearter. Några av arterna är vanliga och lätta att få syn på medan andra kan vara mycket svåra att upptäcka. I en ny broschyr som Länsstyrelsen i Västmanlands län har tagit fram finns länets olika humlearter samlade.

Humlor surrar trivsamt när de flyger från blomma till blomma. De samlar både nektar och pollen och är liksom bin viktiga pollinerare. I Västmanland finns 24 olika humlearter. Många har säkert sett en hushumla eller jordhumla flyga förbi medan få har sett den sällsynta mosshumlan. Nu finns en plansch och en broschyr där länets olika humlearter presenteras. Illustrationerna är gjorda av Maj Persson och texterna har Bo Söderström skrivit.

-Vi har sett ett ökat intresse för pollinerare och kanske allra mest för just humlor. Tanken med broschyren är att du som är nybörjare ska få grundkunskap om humlor och att materialet ska väcka intresse för att ta reda på mer, säger Karin Sandberg biolog på Länsstyrelsen.

Visst du till exempel att:

  • Humlor är stora pälsbeklädda bin.
  • Humlor har gadd – i alla fall honorna.
  • Tidigt på våren ruvar humledrottningar sina ägg.
  • De flesta humlearter bygger samhällen medan vissa humlearter, snylthumlor, lägger sina ägg andra humlors bon.

Planschen och broschyren finns att hämta i receptionen på Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västra Ringvägen 1 i Västerås. De kommer även att kunna hämtas på länets bibliotek.

Förra året togs en skrift fram med olika tips på hur du med relativt enkla åtgärder kan hjälpa humlor och andra pollinerare. Publikationen finns att ladda ner från vår webbplats.

Receptsamling för biologisk mångfald i parker och trädgårdar. länk till annan webbplats

Kontakt