Publiceringsdatum: 18 maj 2020

Senast uppdaterad: måndag 18 maj, 09.58

Ensamma vilda djurungar är sällan övergivna

Harunge på asfalt, en bilnyckel nästan lika stor som harungen ligger bredvid.

Bilden är från 2018. Den lilla harungen hittades av en pappa och ett barn som tog några bilder och sen lämnade den ifred. Efter ett tag var den borta och hade sannolikt hämtats av sin mamma.

Den här årstiden är det inte ovanligt att stöta på vilda, ensamma djurungar i naturen. Undvik att störa dem, de är sällan övergivna av sina föräldrar. Det är inte heller tillåtet att omhänderta vilda djur hur som helst.

Nu sprudlar det av liv i vår natur. Löv spricker ut, blommor blommar och djurens barnkammare är full av liv. Ibland kan du ha turen att se en harunge eller ett rådjurskid ligga ensamma. Många tror då att de övergivits av sina föräldrar och behöver hjälp. Men så är sällan fallet. Föräldrarna finns oftast i närheten utan att visa sig och väntar på att du ska gå därifrån.

- Det bästa är att låta de vilda djurens ungar vara. Om du hittar en djurunge vid en vägkant som riskerar att på bli påkörd kan du flytta den till en säkrare plats i närheten. Honan bryr sig inte om att hennes unge luktar människa, hon tar hand om den ändå, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Den här årstiden får Länsstyrelsen ofta frågor från allmänheten om hur de ska bete sig med djurungar de hittar till synes övergivna.

- Är du helt säker att djurungen är övergiven kan du kontakta polisen eller vilthabiliterare. Du ska inte själv ta hand om den, säger Nathalie Kindbladh.

Naturvårdsverkets råd om ensamma djurungarlänk till annan webbplats

Naturvårdsverkets råd om ensamma fågelungarlänk till annan webbplats

Kontakt