Publiceringsdatum: 31 mars 2020

Senast uppdaterad: tisdag 31 mars, 14.11

Betesperioden har ännu inte startat – djuren behöver fortfarande vindskydd

Nyfikna kossor på naturbete

Trots att dagstemperaturen går upp när solen skiner är dygnets medeltemperatur låg. Det innebär att tillväxten på bete ännu inte kommit igång ordentligt. Därför ska djur som hålls ute ha tillgång till stall eller vindskydd.

Gräset börjar växa då temperaturen är fyra till fem plusgrader. Gränsen mellan stallperiod och betesperiod har därför bestämts till den tidpunkt på våren då dygnsmedeltemperaturen varit fem grader eller varmare, minst sju dagar i sträck. Det varierar år från år, men vanligtvis är det någon gång i april-maj. Betessäsongen startar lite tidigare i den södra delen av Västmanland.

Trots att solen värmer gott vissa dagar har betestillväxten ännu inte kommit igång ordentligt, då nätterna fortfarande är kyliga. Betestillväxten bör ha kommit igång ordentligt innan det kan anses att betesperioden inträtt.

Under den senaste veckan har dygnsmedeltemperaturen inte nått upp till 5 grader i någon del av länet och det dröjer troligen ytterligare ett par veckor. Det innebär att det fortfarande är stallperiod och djuren ska hållas i system där de får skydd mot väder och vind. Djur som går ute om dagarna ska tas in i stall på natten eller ha tillgång till vindskydd.

Kontakt