Publiceringsdatum: 18 mars 2020

Senast uppdaterad: onsdag 13 maj, 11.22

Vad gäller för dig som arrangerar tävlingar eller evenemang på vägar

En asfaltsväg och en liten del av fronten på en gul bil, ser ut som bilden är tagen ut från förararens fönster.

Regeringen har på grund av coronaviruset beslutat om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 50 deltagare. Här har vi med anledning av beslutet sammanfattat vad som gäller för dig som har sökt tillstånd eller tänker söka tillstånd för evenemang, cruising eller tävlingar på våra västmanländska vägar.

11 mars beslutade regeringen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare. Förbudet gäller sammankomster både inomhus och utomhus.

Tävlingar och uppvisningar på väg som Länsstyrelsen lämnar tillstånd till räknas som offentlig tillställning.

Regeringens beslut gäller även för de tävlingar och evenemang som vi redan har lämnat tillstånd till. Det spelar alltså inte någon roll att man har ett tillstånd till evenemanget om det strider mot regeringens förbud.

Tänk på att alla som deltar ska räknas samman. Det vill säga arrangörer, funktionärer, tävlande eller de som deltar i uppvisningen och publik. Tänk på att vid en cruising räknas alla som sitter i bilarna och alla de som tittar på. Som arrangör är du själv ansvarig för att se till att du följer regeringens beslut. Att bryta mot ordningslagen kan medföra straffansvar.

Har du ansökt om en tävling eller uppvisning med färre än 50 deltagare

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som arrangör gör en riskbedömning före tävlingen eller uppvisningen. Det gör du för att utvärdera eventuella risker och för att kunna reducera riskerna. Se mer information. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du är tveksam till om du kan följa regeringens beslut, om du till exempel inte kan styra över hur många som kommer och tittar eller om du är osäker på om Folkhälsomyndighetens råd kan följas. Ta det säkra före det osäkra och ställ in ditt evenemang.

Har du ansökt om tillstånd och ännu inte fått beslut och sen ställt in ditt evenemang – kontakta Länsstyrelsen så snart du kan så att vi kan avsluta handläggningen av ditt ärende.

Om du har frågor kring tillstånd till tävling på väg kontakta Juridikenheten på Länsstyrelsen.

Kontakt