Publiceringsdatum: 5 mars 2020

Senast uppdaterad: torsdag 5 mars, 07.43

Nytt fältlabb ska rädda flodpärlmusslan

Faluröd träbyggnad med svart plåttak.

Just nu pågår ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län och Skogsmästarskolan, SLU, där vi tillsammans iordningställer ett fältlabb i Skinnskatteberg. I labbet ska den sällsynta flodpärlmusslan odlas. Den 5 och 6 mars samlas experter på området på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg för att dela med sig av sina erfarenheter.  

Att odla flodpärlmusslor är en komplicerad verksamhet. Det gäller att imitera den naturliga processen i en konstgjord miljö. Först måste gravida flodpärlmusslor samlas in från ett vattendrag. Musslorna forslas sen till fältlabbet och sätts i akvarier i tillsammans med unga öringar. Där släpper musslorna ut sina larver som ska fastna på fiskarnas gälar. När öringarna är infekterade med mussellarver tar arbetet i labbet slut. Öringarna ska släppas ut i Hedströmmen och den naturliga processen får fortsätta. De vuxna musselhonorna kommer också att släppas också ut.

- Få personer har praktisk erfarenhet att på konstgjord väg hjälpa flodpärlmusslorna att bli fler. Med den här workshopen vill vi samla in all den kunskap och de erfarenheter som ändå finns på området innan vi startar vår odling, säger Gunilla Alm på Länsstyrelsen.

Larverna sitter kvar på öringarnas gälar i cirka nio månader och under den tiden utvecklas de till musslor. När musslorna är ungefär 0,4 mm släpper de taget om gälen, faller till botten och gräver ner sig. De första åren är den helt nedgrävd men efter fem till åtta år blir de synliga. Öringen skadats inte av musslan utan lever vidare. Men den öring som varit värdfisk åt mussellarver brukar bli immun och fungerar inte som värdfisk fler gånger. Därför är det viktigt att även öringen förökar sig bra.

- När vi inventerade i Hedströmmen 2018 hittade vi få musslor och de vi hittade var gamla. Genom att odla fram musselbebisar i labbet och sen släppa ut dem hoppas vi att antalet musslor ska öka, säger Gunilla Alm.  

Fältlabbet är byggt på Mälarenergis mark. De kommer att installera solpaneler på platsen och bidra med den el som verksamheten behöver. Labbet kommer att stå klart under året och tanken är att de första musselinfekterade öringarna kommer att släppas ut i Hedströmmen 2021. Utvecklingen av labbet och workshopen är en del av EU-projektet GRIP on Life IP.

Mer information

GRIP on Life IPlänk till annan webbplats

Länsstyrelsens film om flodpärlmusslor i Venabäckenlänk till annan webbplats

Kontakt