Publiceringsdatum: 2 mars 2020

Senast uppdaterad: onsdag 4 mars, 14.06

Så har projektet Kvinna in i Sverige gått

Kvinnor i reflexvästar

Kvällsvandring i Sala

För ett år sedan startade Kvinna in i Sverige i kommunerna Norberg, Fagersta, Sala, Köping och Skinnskatteberg. Projektet är ett samverkansprojekt med Länsstyrelsen och delfinansieras av Europeiska socialfonden. Målgruppen är utrikesfödda kvinnor som levt i Sverige i många år, men aldrig haft ett jobb. Såhär har det gått hittills.

Varje kommun utformar sina egna program efter den ram som satts upp för projektet. Utgångspunkter i alla kommuner är språkträning, bygga nätverk och självförtroende.

- Hittills har en kvinna har börjat studera, en har fått praktikplats och fyra har fått tidsbegränsad anställning. Det känns positivt att projektet har effekt och att vi lyckas nå en målgrupp som idag står långt ifrån den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället, säger projektledare Hanna Bergström på länsstyrelsen i Västmanland.

Förutom att sex kvinnor konkret tagit steget närmare arbetsmarknaden har kommunerna genomfört en rad aktiviteter. I Sala har man bland annat gjort Trygghetsvandringar, i Skinnskatteberg har kvinnorna börjat sjunga i kör och i Fagersta har en cykelskola anordnats.

- Det händer saker hela tiden och i september besökte vi alla kommuner för att ta del av deras arbetssätt. Ett av projektets mål är just att utveckla arbetssätt och metoder som kommunerna kan använda i den dagliga verksamheten efter projektets slut, säger Hanna Bergström. 

Genomförda aktiviteter under år 1

  • Gemensam fiskeutflykt till Abborrsjön (Fagersta)
  • Polisen har träffat deltagande kvinnor ute i kommunerna. Där har man bland annat pratat om ”att våga uppfostra sina barn” och straff- och trafikregler. Polisens viktigaste uppgift har varit att ge kvinnorna en bild av hur polisens arbete och funktion fungerar i Sverige.
  • Kvinnorna i Skinnskatteberg har sjungit i en kör.
  • Flera kommuner börjar dagen med nyheter på lätt svenska
  • Simträning
  • Vernissage i Köping
  • Trygghetsvandringar i Sala (Sala Allehanda)
  • Sytt gardiner till biograf (Norberg)

Länk till nyhetsklipp

Ruquia vill arbeta och klara sig självlänk till annan webbplats

Kontakt