Publiceringsdatum: 18 december 2019

Senast uppdaterad: onsdag 18 december, 14.02

Höga vattennivåer i Mälaren

Den senaste tidens regnväder har orsakat att vattnet i Mälaren stiger. Vattenståndsnivån beräknas nå klass 1-nivå under morgonen 19 december och bedöms kunna ligga kvar över varningsnivån till julhelgen. Prognosen från SMHI är att det ska kulminera senast under torsdagen 19 december.

Än så länge verkar det inte vara stora materiella skador men det kan komma om vattennivåerna stiger ytterligare.

Utflödet från Mälaren regleras av Stockholms Hamnar genom slussar och dammluckor enligt vattendom. För att göra rätt prioriteringar samverkar Stockholms Hamnar med Länsstyrelsen, SMHI, Sjöfartsverket och Slussenprojektet. Kontakt är även tagen med regleringsföretag i berörda områden för tillflöden till Mälaren och de arbetar i samverkan för att underlätta läget längs tillrinnande vattendragen.

Under förra veckan tog man beslut om att öppna upp Slussen i Södertälje till full avtappning samt även Hammarbyslussen. Under förmiddagen 18 december har även de gamla slussarna i Stockholm öppnats till full avtappning och därmed har man ökat utflödet från Mälaren. Total avtappning är nu 760 m3/s, vilket beräknas vara mer än tillflödet just nu, och därmed beräknas nivåerna att sjunka framöver. Det kan ta en stund innan det vänder.

Mer information finns på Stockholms hamnars och SMHI:s webbplatser:

Stockholms hamnarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt