Publiceringsdatum: 18 november 2019

Senast uppdaterad: onsdag 11 december, 10.05

Barkarö Sportklubb – Flickinitiativet får årets Jämställdhetspris i Västmanland

Foto av vinnarna av årets jämställdhetspris, Flickinitiativet, tillsammans med Landshövding Minoo Akhtarzand

Staffan Winberg och Eric Messing från Barkarö sportklubb tar emot årets jämställdhetspris av Landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet.

Idag mottog Barkarö Sportklubb – Flickinitiativet Västmanlands jämställdhetspris 2019. Priset delades ut av Landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet, vid en ceremoni på Västerås slott. 

- Det kom som en blixt från klar himmel, säger Staffan Winberg, Barkarö Sportklubb. Vi är så klart mycket glada över att få ta emot det här priset. Det är ett lyft för vår klubb och våra ungdomar och vi ser det här som en chans att få sprida vårt arbete vidare. Vi har redan ett samarbete med ett flertal klubbar i Västerås men hoppas såklart på ännu fler.

Jämställdhetsrådets motivering av vinnaren lyder:

”För deras framgångsrika arbete med att få unga tjejer att ta plats inom fotbollen samt bygga broar mellan olika stadsdelar i Västerås. Unga tjejer utbildas för att själva bli fotbollstränare/-ledare för flicklag vilket skapar en stolthet och visar att tjejer har rätt att ta plats. De knyter samman tjejer från olika socioekonomiska bostadsområden och får fler tjejer att börja idrotta, lära känna varan­dra över gränserna och introduceras i föreningslivet.

Tjejer som aldrig annars träffar varandra får genom Barkarö sportklubbs Flickinitiativ en helt ny möjlighet inom fotbollen, de lyfter varandra och stannar kvar inom idrotten – både som utövare och/eller som ledare.”

- Vi är mycket glada över att även i år ha fått så många värdiga kandidater nominerade. Samtidigt har det inneburit att det inte har varit lätt att utse en vinnare. Alla kandidater har på olika sätt bidragit till ökad jämställdhet i Västmanland säger Landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet.

Jämställdhetsrådet beslutade 2018 att införa Västmanlands jämställdhetspris för att premiera och stimulera ett aktivt jämställdhetsarbete i länet. Priset ska uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till att främja länets jämställdhetsarbete. Under hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater.

- Länsstyrelsen har stort fokus på jämställdhetsfrågan och ser jämställdhet som en viktig förutsättning för en positiv utveckling och ett hållbart samhälle. Därför vill vi inom ramen för Jämställdhetsrådet och med hjälp av Jämställdhetspriset öka uppmärksamheten på frågan, samtidigt som vi lyfter fram och sätter ljus på personer som gör ett extra bra jämställdhetsarbete i länet. Vår förhoppning är att Jämställdhetspriset och pristagaren ska inspirera fler i länet att arbeta med jämställdhet, säger Landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande i Jämställdhetsrådet.

Läs mer om Västmanlands Jämställdhetsråd på http://ettjamstalltvastmanland.nu/länk till annan webbplats.

Kontakt