Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bråforsdagarna 29–30 juni 2019

Människor som går på en väg, röda hus med vita knutar, en trädstam längst fram i bilden.

För fjärde året bjuder Länsstyrelsen och familjen Brate in till öppet hus i kulturreservatet Bråfors bergsmansby i Norberg. Årets tema är skog och trä. Välkommen att ta del av upplevelser, guidningar, lokalproducerade produkter och mycket annat.

Under Bråforsdagarna finns det aktiviteter för både stora och små. Gå på visningar och titta på de fantastiska väggmålningarna. Hör om det spännande livet på gården för bergsmannen och hans familj. Lär dig mer om skogen och trädens betydelse under århundraden. Se och lukta hur tjära tillverkades förr i tiden. Ponnyridning och pyssel för barnen. Åk häst och vagn och se stora delar av det fantastiska landskapet i kulturreservatet. Titta på fårvallning, hovslagaren som arbetar och höslåtter. Ät och handla varor som producerats i närområdet.

- Bråfors bergsmansby är en fantastisk miljö, väl värd att besöka både för det fina odlingslandskapet och de vackra målningarna i huvudbyggnaden” säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Öppet klockan 10-16 båda dagarna. Detaljerat program finns på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats.länk till annan webbplats

Bråforsdagarna är en del av Ekomuseum bergslagens aktivitetsvecka #järnrutten.

Media är självklart välkomna under själva Bråforsdagarna, men det går också bra att kontakta Erik Brate, delägare till Bråfors, innan evenemanget.

Om Bråfors bergsmansby

Bråfors är sedan år 2006 ett kulturreservat och målningarna i Brategården är ett byggnadsminne sedan år 2017. Gården är en välbevarad bergsmansgård med många gamla uthus. Till gården hör betesmark, åker och skog. Här finns många spår av det bergsbruk som bedrivits här. Arkeologiska undersökningar har visat att järn framställdes här redan under 1200-talet. Syftet med Bråforsdagarna är att tillgängliggöra  kulturreservatet och lyfta områdets kulturhistoriska och biologiska betydelse.

För mer information, kontakta:

Anna Onsten-Molander, antikvarie, 010-224 93 29
Erik Brate, delägare Bråfors kulturreservat, 070-210 56 44

Kontakt