Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil

Temperaturen i en bil stiger mycket fort när solen är framme. Redan efter en kort stund kan den vara farligt hög för hunden. Som hundägare bör du först och främst undvika att lämna djuret i bilen. Om du själv ser en hund som far illa i värmen ska du kontakta polisen.

Hundar är dåliga på att svettas och för att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka. Med kraftigt flåsande, snabb och grund andhämtning, kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vätska. När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Vad ska man göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen - undvik varma sommardagar. Försök istället åka på morgonen eller kvällen.

Om du ser en hund som sitter instängd i en varm bil och flåsar kraftigt bör du i första hand ringa polisen – 114 14. Om du inte snabbt kan hitta ägaren, förstås. Är hunden i akut fara kan en ruta behöva krossas innan polisen anländer. En hund med värmeslag bör i första hand föras till skuggan samt kylas ned. Detta görs snabbast genom att kyla ned hunden med vatten och linda in den i blöta handdukar. Därefter ska hunden snarast till veterinär för undersökning.

Om du misstänker att en hund regelbundet hålls på ett otillåtet sätt bör du i första hand prata med ägaren. Hjälper inte detta kontakta Länsstyrelsens djurskyddshandläggarelänk till annan webbplats.

Hund i varm bil på Svenska kennelklubbens webbplats.länk till annan webbplats

Kontakt