Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Prata med din tonåring om alkohol inför skolavslutningen

Foto av ungdomar som har picknick i gröngräset.

Fotograf: Misak Nalbandian

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen men knappt två föräldrar av tio tror att just deras tonåring ska dricka. Viktigast är att som förälder prata med sin tonåring om alkohol.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne och en vanlig föreställning är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt av flera langarmyter som konceptet hejdåalkoholskadorlänk till annan webbplats tar upp genom de tecknade figurerna hjärnan och hjärtat. Konceptet är ett samarbete mellan Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och Länsstyrelserna.

– Länsstyrelserna använder de tecknade figurerna hjärnan och hjärtat för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen Västmanland.

Tecknad bild av en hjärna och ett hjärta

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att knappt två av tio föräldrarna i Västmanland tror att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen, men tre av tio är oroliga för att de ska göra det.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ och vill också ge några konkreta tips på hur man som förälder kan agera:

  1. Visa att du bryr dig.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  3. Hjälp till att säga nej.
  4. Håll kontakten.
  5. Kom överens med andra föräldrar.

Läs mer om hur du kan prata med din tonåring om alkohol på https://www.iq.se/tonarsparloren/.

*Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars–15 april 2019 via en webbpanel. I Västmanland svarade 104 föräldrar.

Kontakt