Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hälleskogsbrännan prisad

Pristagare för Arkitekturpris 2019

7 maj var det prisutdelning för Arkitekturpris i Västmanland 2019 och anläggningen på Grävlingsberget i naturreservatet Hälleskogsbrännan var en av pristagarna.

Prisutdelningen skedde på Karlsgatan 2. På plats fanns förutom Ylva Norén och Tim Håkansson från Länsstyrelsen, Mikael Hassel som ritat anläggningen och Peter Sahlin som äger PS Arkitektur. Den andra pristagaren var Kokpunkten och Steam Hotel i Västerås.

I motiveringen står bland annat att ” Den stora branden i Västmanland 2014 var svår att förstå. Nu följer böcker, filmer och utställningar i dess spår för att om möjligt göra den begriplig. På den aktuella platsen finns ännu ett ofattbart sår i naturen. Här har Länsstyrelsen låtit uppföra ett besökscenter av hög arkitektonisk klass. När Hälleskogsbrännan tillkommer kan det ses som i början av en ny epok, där anpassning och samspel med naturkrafterna är vägen framåt.”

Anläggningen på Grävlingsberget i Hälleskogsbrännan var även nominerad till ett annat nationellt arkitekturpris, Sienapriset, men där nådde vi inte ända fram.

Kontakt