Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Hälleskogsbrännan fredag 26 april

Kronprinsessan Victoria under en av sina vandringar Foto: Raphael Stecksén

En natur som bär tydliga spår av skogsbranden 2014 väntar Kronprinsessan under landskapsvandringen i Västmanland. Allmänheten är välkommen att följa med på vandringen genom Hälleskogsbrännan.

– Den västmanländska naturen är fantastisk och i Hälleskogsbrännan kan man se något helt unikt, hur växterna och djuren kommer tillbaka efter en häftig skogsbrand. Vi har satsat mycket på att göra naturreservatet tillgängligt för så många som möjligt. Tiotusentals människor besöker området varje år och vi hoppas att fler nu ska upptäcka naturreservatet. Jag hoppas att många länsbor gör oss sällskap på vandringen i Hälleskogsbrännan, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland.

Vandringen börjar vid entrén till Hälleskogsbrännan vid Skräddartorp i Virsbo och allmänheten är varmt välkommen att sluta upp fredag 26 april, kl. 9.00 när vandringen startar. Bitvis är stigarna steniga, så det krävs bra skor och vandringsvana för att hänga med hela vägen. Det är också bra om alla som vill följa med tar med sig vatten och matsäck som räcker under dagen.

Vandringen i sin helhet är drygt en mil och det finns möjligheter att anpassa sitt deltagande. Till exempel kan man åka med bil direkt till utsiktstornet vid Grävlingsberget där vandringen slutar. Här kommer Kronprinsessan att vistas någon timme under eftermiddagen från cirka kl. 14.30. Anläggningen vid Grävlingsberget är anpassad för personer med funktionsvariation. Länsstyrelsen kommer att finnas på plats från kl. 14.00 och informera om friluftsliv och naturvård i Västmanland.

Med vandringarna vill H.K.H. Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

– Vi hoppas på ett bra vandringsväder och stor uppslutning, säger Mårten Berglind funktionsledare för skötsel av naturreservat på Länsstyrelsen Västmanland.

Karta över Hälleskogsbrännan med start- och slutpunkt för vandringen

Praktisk information om vandringen

Du som vill delta på vandringen kan parkera vid Skräddartorpet där vandringen startar.

Vandringen slutar vid Grävlingsberget - där finns det sedan möjlighet att åka buss tillbaka till Skräddartorpet.

Du som inte vill vandra kan åka direkt till Grävlingsberget och parkera bilen där, för att vara med på de aktiviteter som sker mellan 14.00-15:45.

Observera att det finns få övriga platser att parkera på, därför hänvisar vi alla till dessa två parkeringsplatser.

Informationsblad med större kartaPDF

Information i Västmanlands naturkartalänk till annan webbplats

Program 26 april

Cirka kl. 9.00 Landshövdingen hälsar H.K.H. Kronprinsessan och alla andra välkomna vid ankomsten till Hälleskogsbrännans entré vid Skräddartorpet i Virsbo.

Vandringen startar i tätare skog och mindre väg mot Uvberget. Kronprinsessan vandrar tillsammans med elever från Hedens skola i Sala kommun.

Cirka kl. 9.35 Uppe på toppen av Uvberget träffar Kronprinsessan Solveig och Kjell Wadelius, som upplevde den härjande skogsbranden på nära håll. Fjärilsinventerare inom miljöövervakning, Virsbobor och fan av Hälleskogsbrännan och som vistas mycket i naturreservatet.

Cirka kl. 10.45 Vid Rastplats Vallsjövägen möts sällskapet av Lena Gustafsson, professor emerita inom naturvårdsbiologi. Hon har verkat för att sammanföra olika forskare i området och följer själv vegetationsutvecklingen i området.

Cirka kl. 11.30 Vid Stora Vallsjön berättar Lars Wikars, ekolog och landets mest kände brandinsektsexpert. Han har bland annat ansvarat för att inventera insektsfaunan i Hälleskogsbrännan.

Sören Larsson, ordförande i den ideella föreningen Ramnäs-Virsbo naturklubb berättar om övervakningen av fågellivet i området. Därefter är det lunchpaus vid sjön.

Cirka kl. 13.10 Vid Klösbergets topp har man efter branden hittat fornlämningar från två tidsskikt – stenåldern för cirka 10 000 år sedan och bruksepoken runt 1600-talet. Skogsbranden 2014 var en tragedi men om det inte hade brunnit hade det nästan varit omöjligt att finna lämningarna. På plats berättar Anette Färjare, arkeolog och Christina Svensson, antikvarie på Länsstyrelsen mer om fynden.

Cirka kl. 14.30 Ankomst Grävlingsberget. Vid början av rampen finns ett uteklassrum där Kronprinsessan tillsammans med barn från Friluftsfrämjandets barnverksamhet, I Ur och Skur går en tipspromenad längs med rampen som leder upp till utkikstornet.

Vid Grävlingsberget finns Länsstyrelsen på plats från kl. 14.00 och informerar allmänheten om friluftsliv och naturvård i Västmanland. Dessutom bjuder Länsstyrelsen på en liten bulle så långt det räcker. Ta gärna med egen dryck.

Cirka kl. 15.45 H.K.H Kronprinsessans avfärd.

Kontakt