Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Har våren kommit till dig?

En klunga med blåsippor står i vissnat gräs.

Vi är många som tittar efter tussilago eller vitsippor i diken och slänter just nu. Hur ser det ut hos dig – ligger snön fortfarande djup eller har de första vårblommorna redan börjat titta fram? Genom att rapportera in var och när du ser dina vårtecken kan du hjälpa Länsstyrelsen med att kartlägga vårens framfart.

Tiderna för olika växters blomning, lövsprickning och lövfällning är anpassade efter vädrets växlingar under året. En trolig effekt av den pågående klimatförändringen är att vårtecknen kommer allt tidigare, men mycket tyder på att även hösttecknen dyker upp tidigare. För att få mer kunskap om hur klimatförändringen påverkar växter och djur i Sverige finns webbplatsen Naturens kalender. Här kan frivilliga göra en stor insats för forskningen om klimatförändringar genom att varje år rapportera in när några lätt igenkännliga vår- och hösttecken syns i naturen.

Alla är välkomna att bli rapportör! På webbplatsen finns mer information om hur du anmäler dig, vad och hur du ska rapportera och varför det är viktigt. Platsen som du rapporterar från väljer du själv, det kan vara runt husknuten eller i favoritskogen. Naturens kalender finns även som app och du laddar ner den gratis från Google Play och App Store.

Dina observationer av vår- och hösttecken används inom Länsstyrelsens miljöövervakning och vi hoppas att fler västmanlänningar vill hjälpa till med att följa och rapportera årstidernas växlingar. Naturens kalender drivs av Svenska fenologinätverket, som är ett samarbete mellan flera universitet, myndigheter, föreningar och frivilliga. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är huvudman för nätverket.

Naturens kalenderlänk till annan webbplats

Svenska fenologinätverketlänk till annan webbplats

Kontakt