Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2019 års bästa uppfinnare och innovatör

SKAPAs logga

Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 23 april 2018. Över en miljon kronor delas ut.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1989 och 1999, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Ansökan fylls i direkt på stiftelsens hemsida.

I år delar stiftelsen också ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kr till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation men som inte är entreprenören. Nominering/ansökan på hemsidan.

I över 30 år har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA-priset.

Förra årets vinnare blev innovatören Joakim Staberg från Jönköpings län.

Han har utvecklat en teknik med vilken man kan få en snabb och högkvalitativ infärgning av en textil tråd samtidigt som tråden används för brodyr i produktion.

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Man kan söka själv eller nominera någon annan.

Unga lovande uppfinnare

Alla födda mellan 1989 och 1999 har också möjlighet att tävla om SKAPA-talang för unga innovatörer. Förra året vann Ahmed Mireé från Jönköpings län med ”E-Z Pin” som är en sprint, som inte kläms fast och därmed underlättar användningen av handbrandsläckare.

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 14 november 2019 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. 550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer.

För mer information, kontakta:

Bo Hallgren, projektledare, 070-665 04 83, projektledare@skapapriset.se

Så här ansöker du

1. Du kan söka själv eller nominera någon annan

2. Fyll i ansökan på www.stiftelsenskapa.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

3. Ansök senast den 23 april 2019, samma formulär för alla tävlande

4. Tips: vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund samt samhällsnyttan

Kontakt