Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Viksängs fritidsgård får Västmanlands första jämställdhetspris

Vinnaren tillsammans med landshövdingen och en av hederspristagarna

Alexander Markianos, Viksängs fritidsgård, landshövding Minoo Akhtarzand och Vladimir Ahmed från Vi Är Sverige. Foto: Ulrika Mogren

Idag mottog Viksängs fritidsgård Västmanlands jämställdhetspris 2018. Det nyinstiftade priset delades ut av Minoo Akhtarzand, landshövding och ordförande för Jämställdhetsrådet vid en ceremoni på Västerås slott.

- Det här priset betyder mycket. Det är ett kvitto på att allt det jobb vi har gjort under så många år ger ett avtryck. Priset kommer att sättas upp i verksamheten, bland barnen och ungdomarna så att de förstår att vi ÄR det här, säger Alexander Markianos på Viksängs fritidsgård.

Jämställdhetsrådets motivering av vinnaren lyder:

”Viksängs fritidsgård får jämställdhetspriset 2018 för sitt fantastiska normkritiska arbete på fritidsgården. När andra fritidsgårdar har svårt att locka både killar och tjejer, svenskfödda och utrikesfödda har Viksängs fritidsgård hittat ett inkluderande arbetssätt som attraherar alla samhällsgrupper till gården. När andra fritidsgårdar tror att normbrytande aktiviteter skulle skrämma och exkludera så har Viksäng förstått att det är precis tvärtom. De lyckas locka ungdomar genom att anordna SPA-kvällar med massage, att diskutera mens, att ha HBTQ-tema och engagera sig i mänskliga rättigheter. Personalen agerar alltid positiva förebilder och oavsett kön så deltar ledarna i alla aktiviteter.

Genom ett lösningsfokuserat arbetssätt ser och bekräftar de alla ungdomar och deras föräldrar. De fokuserar på ungdomarnas styrkor och ser potentialen hos dem. När ungdomarna har varit inskrivna på gården ett tag så bokar de ett möte med föräldrarna och fokuserar enbart på deras styrkor. De slutar ofta med att föräldrarna gråter av lycka. Många har aldrig uppmärksammat deras barns positiva egenskaper på detta sätt tidigare. Detta möte skapar förtroende och därefter är det inte svårt att lyfta svåra frågor.

Ungdomsbarometern 2016 visade att unga tjejers populäraste identifikationer är feminist, miljövän, människorättsaktivist och antirasist. Viksängs fritidsgård har hittat ett koncept där de svarar upp mot alla ungdomars verkliga intressen. De får prata om samhällsfrågor som engagerar och de samlar in pengar till musikhjälpen istället för att spela TV-spel och pingis.”

Jämställdhetsrådet beslutade under våren 2018 att införa Västmanlands jämställdhetspris för att premiera och stimulera ett aktivt jämställdhetsarbete i länet. Priset ska uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till att främja länets jämställdhetsarbete. Under sommaren och hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater.

- Det är väldigt roligt att vi har fått in så många nomineringar till vårt första jämställdhetspris. Alla som har nominerats är värdiga kandidater och har på olika sätt bidragit till ökad jämställdhet i länet. Att öka jämställdheten handlar om demokrati och är en av de viktigaste samhällsfrågorna idag. Vi måste öka takten i jämställdhetsarbetet, och det här priset är ett sätt att lyfta fram och synliggöra förebilder som gör ett gott arbete och samtidigt inspirera andra, säger Minoo Aktharzand, landshövding och ordförande i Jämställdhetsrådet.

Vid prisutdelningen delades även två hederspris ut, ett till Vladimir Ahmed och organisationen Vi Är Sverige och ett till Johanna Lundin, vd, Equalate.

Läs mer om Västmanlands Jämställdhetsråd på http://ettjamstalltvastmanland.nu/länk till annan webbplats.

Kontakt