Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Food2Change får Västmanlands första miljö- och klimatpris

Landshövding Minoo Akhtarzand och vinnarna Food2change.

Landshövding Minoo Akhtarzand och vinnarna Food2change.

Idag mottog Food2Change Västmanlands miljö-och klimatpris 2018. Det nyinstiftade priset delades ut av Minoo Aktharzand, landshövding och ordförande för Miljö- och klimatrådet vid en ceremoni på Västerås slott.

- Det känns svinnbra! Det är ju det vi jobbar för, att göra ett svinnbra samhälle och minska klimatpåverkan genom att äta upp matsvinnet. För oss betyder det extremt mycket att få det här priset. Det hjälper oss att nå ut så att fler människor hjälper till så vi kan få det här att funka svinnbra i hela Sverige, säger Rikard Lundgren, Food2Change.

Miljö- och klimatrådets motivering av vinnaren lyder:

För att de under året tagit flera stora steg för att ytterligare stärka sin roll som en ledande bekämpare av matsvinn och dess klimatpåverkan. Bland annat har ett stort samarbete med ICA Maxi på Erikslund i Västerås inletts.

Hand i hand med att minska klimatpåverkan ser Food2Change till att människor har en tid och plats där dom känner sig välkomna och behövda. Att på detta sätt bidra till ett stort spektrum av de globala hållbarhetsmålen gör Food2Change till ett nationellt föredöme. Food2Change har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att Västmanland har tagit ett viktigt steg vidare till Miljö- och klimatrådets vision, ett län som är miljö- och klimatförebild 2030.

Miljö- och klimatrådet beslutade i början av 2018 att införa Västmanlands miljö- och klimatpris för att uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete. Under sommaren och hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater.

- Alla de nominerade är värdiga kandidater och har på olika sätt lyckats bidra till en bättre miljö. Därför har det inte varit lätt för oss i miljö- och klimatrådet att utse en tydlig vinnare. Att ha fokus på miljö- och klimatfrågor är otroligt viktigt för att vi ska få ett hållbart samhälle för nuvarande och kommande generationer. Med detta nyinstiftade pris kan vi lyfta fram och hedra de som arbetar med detta och samtidigt inspirera fler att engagera sig ännu mer, säger Minoo Aktharzand, landshövding och ordförande i miljö- och klimatrådet.

Vinnare, finalister miljö- och klimatpris 2018 samt medlemmar av Västmanlands miljö- och klimatråd posserar med priser.

Kontakt