Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingarna besöker Västmanland

Sveriges 21 landshövdingar på borggården på Västerås slott

Sveriges 21 landshövdingar på borggården på Västerås slott. Foto: Ulrika Mogren

Under tre dagar håller Västmanland i ett möte för Sveriges landshövdingar. Landshövding Minoo Akhtarzand är värd och bland annat har de besökt Sala silvergruva, Expectrum och ABB i Västerås.

Landshövdingarna har månatliga möten på regeringskansliet, där de bland annat träffar ministrar och övriga myndighetschefer för att diskutera gemensamma frågor. En gång om året förlängs mötet och förläggs till ett av länen. Efter 20 år är det nu landshövdingen i Västmanlands tur att få chansen att stå värd för Sveriges alla landshövdingar och deras respektive och visa upp länets styrkor och vad länet kan bidra med i landets totala utveckling.

- Västmanland som ligger i hjärtat av Sverige har förutom sina styrkeområden, automation, järnväg, energi, välfärd och hälsa och handel som gör länet till en av Sveriges viktigaste tillväxtmotor med betydande export även en lång och rik kulturhistoria. Detta innebär att vi har mycket som är unikt och intressant att berätta om. Bland annat är det tack vare en lång industrihistoria som vi idag har mycket framgångsrika exportföretag. Västmanland som en del av Bergslagen har haft en viktig roll i uppstarten av det svenska näringslivets utveckling och kommer att fortsätta i samma anda, säger Minoo Akhtarzand.

Förutom själva mötet har landshövdingarna passat på att besöka företag, gamla kulturmiljöer och tagit del av den senaste forskningen inom sjukvården och energisektorn

Punkter ur landshövdingemötet i Västmanland

  • Presentation av ”Jobba i Västerås”
  • Presentation och visning av Expectrum, Robotdalen och Västerås Science Park
  • Besök på ABB Robotics
  • Besök på Centrum för klinisk forskning, Region Västmanland
  • Besök på Skultuna Messingsbruk
  • Landshövdingemöte på Länsstyrelsen

 

Kontakt