Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stort fokus på alkohol vid nollning

Nya skolterminer innebär ofta insparks- eller nollningsaktiviteter där alkohol får en central roll. 2017 gjorde Systembolaget en undersökning som visade att många ungdomar känner press och hets på sig att dricka alkohol under en nollning. 60 procent av alla de som tillfrågades bekräftade detta.

 

- Stort fokus har alltid lagts på skolavslutningen. Insparks- och nollningsaktiviteter har nästan glömts, och det är tillfällen då risken att minderåriga dricker sig redlösa nästan är större. De kan hamna i situationer där de hetsas till att dricka stora mängder alkohol. Nu måste vi bryta alkoholnormen och hjälpa ungdomarna att välja vit nollning istället, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Nollningskulturen med alkohol och grupptryck är idag ett faktum för gymnasieelever som ofta är så unga som 16 år. Pressen att dricka är stor och tillsammans behöver samhället motverka företeelsen. Det går att påverka genom att personer över 20 år säger nej till att köpa ut.

Inför skolstarten
Som tonårsförälder eller äldre syskon kan du bidra till att minska risken att ditt barn utsätts för obehagliga situationer under nollningsaktiviteter. Det gör du genom att prata och visa förtroende. Samtidigt bör du vara tydlig, konsekvent och restriktiv med alkohol. Och framförallt inte köpa ut alkohol till yngre. Inte ens – ”bara en cider”.

Om Systembolagets undersökning                                                                                   Sifo har på uppdrag av Systembolaget genomfört telefonintervjuer med 400 personer i Sverige i åldern 16-23 år om erfarenhet av nollning och alkohol i samband med det. Intervjuerna genomfördes under juli 2017.

Bloggarna Josefin Dahlberg och Daniel Paris berättar på Youtube om sina erfarenheter av nollning. Ta del av deras berättelser och kom ihåg, ta hand om varandra.

https://www.youtube.com/watch?v=S26R6WoYggUlänk till annan webbplats

https://www.youtube.com/watch?v=ZaG9RV1jknY
länk till annan webbplats

Kontakt