Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bråforsdagarna 30 juni-1 juli 

Bråforsdagarna 2017

För tredje gången bjuder Länsstyrelsen och familjen Brate in till öppet hus i kulturreservatet Bråfors bergsmansby i Norberg. 

Under Bråforsdagarna finns det aktiviteter för stora och små som till exempel tipsrunda, guidade visningar för barn, visning av byggnaderna, väggmålningar och hyttruinen. Lär dig mer om fönsterrenovering, var med på hästslåtter, fårvallning, åk häst och vagn. Här finns kaffeservering och försäljning av lokalproducerad mat och hantverk.

- Under Bråforsdagarna 2017 hade vi 700 besökare. Vi hoppas på minst lika många i år som vill komma och uppleva allt Bråfors har att erbjuda, säger Anna Onsten-Molander, antikvarie på Länsstyrelsen.

- I år sätter vi fokus på byggnadsvårdsfrågor genom visningar av bebyggelsemiljön och informationsstationer om till exempel fönsterrenovering. Vi har dessutom fått fler som har anmält sig för att sälja lokalproducerade varor. Så i år är smörgåsbordet ännu större, fortsätter Anna Onsten-Molander.

Om Bråfors bergsmansby

Bråfors är sedan år 2006 ett kulturreservat och målningarna i Brategården är ett byggnadsminne sedan år 2017. Gården är en välbevarad bergsmansgård med många gamla uthus. Till gården hör betesmark, åker och skog. Här finns många spår av det bergsbruk som bedrivits här. Arkeologiska undersökningar har visat att järn framställdes här redan under 1200-talet.

Kontakt