Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi har något viktigt att säga till er inför studenten och skolavslutningen!

Foto av två poliser

Student och skolavslutningar närmar sig. På skolgårdar runt om i länet kommer familj, släkt och vänner att samlas för att hylla sina ungdomar. Studenten är en tid fylld av glädje och stolthet, men det kan också vara en tid med alltför hårt festande och minnesluckor. Ungdomspoliserna Linda Rosander och Anna Rågberger och boxaren Benjamin Kalinovic har något viktigt att säga till alla ungdomar som ska gå ut skolan. Se deras filmer på Länsstyrelsens Facebook-sida!

Inför studenten

Ungdomar är ofta mer spontana i sitt agerande än vuxna och mer benägna att ta risker eftersom hjärnans förmåga till impulskontroll och konsekvenstänkande ofta inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern. Som tonårsförälder kan du bidra till att minska risken att ditt barn dricker sig redlöst berusad på studenten genom att visa förtroende. Samtidigt bör du vara tydlig, konsekvent och restriktiv med alkohol. Hjälp ditt barn att göra studentfesten till ett minne för livet.

- Jag som vuxen kan fundera på vad som är det värsta som skulle kunna hända mig när jag har druckit för mycket alkohol och att det även kan hända min ungdom. Hjälp ungdomarna att få en fin student genom att inte köpa ut alkohol och se till att din ungdom får i sig vatten och äter mat under studentdagen, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Linda Rosander och Anna Rågberger har arbetat som ungdomspoliser i mer än 10 år. De har tre tips till dig som ska ta studenten. Lyssna på deras hälsning på Länsstyrelsens, https://www.facebook.com/LansstyrelsenVastmanland/länk till annan webbplats, och Polisen Västmanlands Facebooksida, https://www.facebook.com/polisen.vastmanland/länk till annan webbplats, på onsdag den 6 juni!

Inför skolavslutningen

- Skolavslutningen är ett av de tillfällen då risken ökar att minderåriga dricker alkohol. Baksidan av festandet är den ökade risken för problem kopplade till alkoholkonsumtion under just tonåren, säger Lena Nyman.

Ungdomsledaren och före detta proffsboxaren Benjamin Kalinovic har en utmaning till alla ungdomar inför skolavslutningen. Se filmen med honom på Länsstyrelsens Facebooksida, https://www.facebook.com/LansstyrelsenVastmanland/länk till annan webbplats, på fredag den 8 juni!

IQ:s föräldratips inför skolavslutningenPDF

Kontakt