Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svartådalens Natur- och kulturcenter

Svartådalen

Söndag 3 juni inviger landshövding Minoo Akhtarzand Svartådalens nya natur- och kulturcenter. Centret ska visa området utifrån dess rika natur- och kulturhistoria samt berätta om den stora skogsbranden 2014.

 

Bakom satsningen ligger Svartådalens Bygdeutveckling som under många år har arbetat med idén om ett center som ska visa områdets rika värden.

Centret innehåller:

  • En naturskola för både skolungdomar och turister
  • En forskarsal med möjligheten för forskare att skriva avhandlingar, men också för att presentera forskningsresultat för allmänheten.


Om Svartådalen

Svartådalen ligger i Västerfärnebo och Fläckebo socknar och är ett natur- och kulturområde som erbjuder ett rikt djur- och fågelliv och möjligheter till att vandra, cykla, paddla, rida, bäversafariturer och fiske.

Området är också rikt på kulturhistoria och hantverk. Här blandas bygdehistoria med det moderna, de som idag verkar på landsbygden inom jordbruk och småföretagande. Svartådalen är också en del av bergslagen, vilket innebär att bygden bär spår av den gamla bergshanteringen. Många bönder i Svartådalen var välbärgade och kombinerade jordbruk och bergsbruk samt hade hyttor där de framställde järn. De kallades för bergsmän. I centret finns en kopia av Landforsens mulltimmerhytta som är från slutet av 1700-talet.


Plats:  Klockarvägen 7, 733 60 Västerfärnebo
Tid: Söndag 3 juni kl. 11:00-14:00

Kontakt