Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturvårdsbränning i Surahammars kommun

Måndagen den 14 maj genomförs en naturvårdsbränning i naturreservatet Stora Flyten i Surahammars kommun. Bränningen innebär att brandrök kan synas och kännas kring området. Bränningsarbetet beräknas starta efter klockan 12.00.

Bränningen utförs av Baggbolaget och Meloe Entomologi på uppdrag av Länsstyrelsen. Området är cirka 40 hektar stort och ligger sju kilometer sydväst om Virsbo. En helikopter med släckningsutrustning står standby ifall elden skulle smita utanför det avgränsade området. Efter att lågorna slocknat kommer området att bevakas tills ingen rök längre kan upptäckas.

Dagens bränning är en del i det femåriga naturvårdsprojektet Life Taiga, där 13 andra Länsstyrelser medverkar. Sammanlagt ska länsstyrelserna genomföra runt 120 naturvårdsbränningar under projektperioden 2014–2019.

Mer information finns på www.lifetaiga.selänk till annan webbplats

Vid brandområdet:

  • Respektera avspärrningar och information om var du får vara.
  • Röken stiger oftast snabbt uppåt, men kan sjunka mot marken på kvällen.
  • Undvik att vara i området den närmaste tiden efter bränningen. Det är inte förbjudet område, men träd som brunnit kan falla och det är även sotigt.

Fakta om naturvårdsbränning

En naturvårdsbränning görs alltid då väderförhållandena är lämpliga och säkra. Bränningarna sker genom markbrand med låg intensitet och styrs så att närboende ska få så lite problem som möjligt. Den som är i området kan dock känna av brandrök. Under själva bränningen kan rökutvecklingen vara kraftig men röken stiger ofta snabbt. Räddningstjänst och SOS Alarm hålls informerade om bränningsplanerna.

För mer information, kontakta:

David Isaksson, bränningsledare Baggbolaget, 070-450 26 31

Kontakt