Drycken - 50 % av en måltid,
100 % av en besöksnäringsframgång

Foto: Ylva Granath
Har du ett företag som producerar dryck? Funderar du på att börja odla för att producera drycker av dina råvaror? Välkommen till en inspirationsdag där du får veta mer om förädling av frukt och bär med fokus på dryckesproduktion.
På programmet
Pass 1: Dryck av svensk råvara
Vilka kan råvarorna vara? Vad kan dryckesproduktion/råvaruproduktion ge tillbaka till mig som företagare? Vad är det som trendar nu och hur kan vi ta vara på möjligheten? Här kommer också en del med sensorik och provning. Kan man avgöra vilka smaker som passar till vad?
Pass 2: En översiktlig beskrivning på vad som krävs av företagaren
Lokaler, livsmedelshygien, buteljering, etikettering. Vi går en runda genom musteriet. Vi berör ämnen som tillstånd, försäljningskanaler, provningsutrymme och gårdsförsäljning.
Målgrupp
Landsbygdsföretag inom lantbruk, trädgård, livsmedel och besöksnäring eller som vill starta i Mälar- och Hjälmardalen med omnejd.
Föreläsare
Lena Ryberg-Ericsson och Johanna Ryberg som driver Köpings musteri är förläsare. Köpings Musteri har en ekologisk äppelodling och producerar hantverksmust och cider. De erbjuder dryckesprovningar, event, mustning av äpplen, gårdsbutik, café och ordnar andra aktiviteter för besökare året om.
Fika och lunch
Bulle med must eller kaffe/te samt avslutande lunch finns att köpa till självkostnadspris av Köpings musteri. Behov av specialkost? Mejla josefin.u.eriksson@lansstyrelsen.se
Arrangörer och medfinansiering
Dagen arrangeras i samarbete med föreningen Sörmlandsäpplen och medfinansieras av EU.

- Var:
- Köpings must och cider. Norra Rasgärde 1, Köping
- Kostnad:
- Gratis. Fika och /eller lunch finns att köpa självkostnadspris av Köpings musteri.
- Sista anmälningsdag:
- 05 aug 2025