Att upptäcka och motverka bedrägerier

Bild:Pixabay
Välkommen till en digital föreläsning som ger dig kunskap om vilka olika typer av bedrägerier som finns och hur man som yrkesverksam kan upptäcka och motverka att personer som är särskilt sårbara blir utsatta.
Bedrägeri är en snabbt ökande typ av brottlighet i samhället. Att bli utsatt för bedrägeri kan drabba vem som helst men det finns en del grupper i samhället som ses som särskilt sårbara såsom äldre, funktionsnedsatta, unga och personer med nedsatt psykisk hälsa. Yrkesverksamma som möter denna målgrupp kan med rätt kunskap upptäcka och motverka att de blir utsatta för bedrägeri.
Under denna föreläsning går vi igenom aktuella bedrägerimetoder, identifierar varningssignaler och diskuterar effektiva strategier för att skydda personer från att bli utsatta. Vi får ta del av vad man kan göra för att undvika att falla offer för ett bedrägeri, vilken stöd och hjälp som finns för de som blivit utsatta, för närstående eller de som arbetar nära någon som blivit utsatt.
Målgrupp
Föreläsningen vänder sig yrkesverksamma inom kommun, statliga myndigheter och civilsamhället som möter de grupper som ses som särskilt sårbara (äldre, funktionsnedsatta, unga och personer med nedsatt psykisk hälsa mm) och som är i risk att utsättas för bedrägerier.
10:00 Länsstyrelsen hälsar välkomna
10:05 Västmanlands länsbildningsförbund
Anders Westin, länsbildningskonsulent berättar om hur folkbildningen bidrar till att stärka kompetensen om digitala plattformar och antibedrägerier.
10:25 Polisen
Linnéa Löfblad, brottsförebyggare av bedrägeribrott berättar om aktuella bedrägeribrott och tillvägagångssätt. Hon påminner även om olika åtgärder du kan vidta för att minska risken för att du eller någon annan ska bli utsatt.
11:00 Paus
11:10 Länsförsäkringar bank
Lars Erlandsson, kreditchef berättar om vad banken kan hjälpa till med samt hur de som bank gör för att exempelvis komma i kontakt med en kund.
11:25 Brottsofferjouren
Carolina Nässing, verksamhetsledare Brottsofferjouren (BOJ) Västmanland kommer berätta om BOJ och vad verksamheten har att erbjuda för slags stöd vid brottsutsatthet både för målsäganden och anhöriga.
- Var:
- Digital föreläsning, länk skickas till anmälda deltagare innan start
- Kostnad:
- Deltagandet är kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 27 mar 2025