Länskonferensen 2024: årets tema Sexuellt våld
Välkommen till Länskonferensen med årets tema sexuellt våld. Konferensen kommer bland annat att fokusera på hur man kan upptäcka och bemöta utsatta för sexuellt våld, vad konsekvenserna kan bli för den utsatte om insatser för stöd uteblir och vilka vanliga föreställningar och myter som finns om både den utsatte och förövaren.
Länsstyrelsen anordnar för sjunde året i rad Västmanlands Länskonferens. Konferensen anordnas i samverkan med Region Västmanland och Västmanlands samordningsförbund och temat i år är sexuellt våld. Dagen kommer bland annat att belysa hur yrkesverksamma kan upptäcka, förebygga och bemöta personer som är eller riskerar att utsättas för sexuellt våld.
Orange Day 25 november
Den 25 november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor och då uppmärksammas Orange Day genom att människor världen över bär orangefärgade kläder. Vi uppmuntrar därför dig som besöker årets länskonferens att bära något orange denna dag för att visa att vi står upp för våldsutsatta kvinnor världen över.
Målgrupp
Yrkesverksamma, chefer och politiker från kommuner, statliga myndigheter, hälso-och sjukvården, civilsamhället och andra intresserade.
Program Länskonferensen
8.30 Incheckning och fika
9.00 Länsstyrelsen och Region Västmanland hälsar välkommen
9.15 Landshövdingen inleder
9.30 Sexuellt våld - reaktioner, konsekvenser och bemötande
Kan kränkande kommentarer via sociala medier vara sexuellt våld? Vad är vanliga reaktioner under och efter övergrepp? Var finns professionellt stöd att få? Hur ser stödet ut?
Det här och mycket mer berättar expertorganisationen Storasyster om under Länskonferensen. Föreläsare är sakkunnig Sofie Karlsson som även kommer presentera resultat från Storasysters färska nationella studie om allmänhetens kunskaper- och attityder kring sexuellt våld online.
11.45 Lunch på egen hand
Under lunchen kommer konstmuseet anordna kostvandring på temat mäns våld mot kvinnor.
13.15 Hon såldes för sex som barn
Ebonita Baldeh, författare, konstnär och känd från SVT serien Lerin på Lofoten.
Mellan åldrarna 6-8 blev Ebonita utsatt för sex-trafficking av en nära vän till familjen. När allting uppdagades fylldes Ebonitas liv av ignoranta föräldrar, mobbning och en tystnsdakultur som gjorde allt värre, till slut hittade Ebonita drogerna och slungades in i en värld av mörker och destruktiva relationer.
13.45 Det måste finnas ord för att det ska bli talbart - bemötande och samtal om sexuell våldsutsatthet
Josefin Grände är leg psykoterapeut med specialisering på kris och trauma. Josefin har lång erfarenhet av arbete med olika former av våld, och har haft särskilt fokus på arbete med sexuellt våld i mer än tjugo år, genom sitt kliniska arbete, i handledning med olika professioner som arbetar specialiserat kring våld, och genom arbete med metodutveckling och utbildning för yrkesverksamma.
14.30 Fika
15.00 Fortsättning - Det måste finnas ord för att det ska bli talbart - bemötande och samtal om sexuell våldsutsatthet
16.00 - 16.15 Avslutar dagen
Datum och tid
Måndag 25 november, klockan 9.00–16.15, inregistrering och kaffe från klockan 8.30.
Vi bjuder på för-och eftermiddagsfika. Lunch intages på egen hand.
- Var:
- Karlsgatan 2, Västerås
- Kostnad:
- Deltagandet är kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 18 nov 2024