Hedersrelaterat våld och förtryck ur ett vårdperspektiv
Hälso- och sjukvården har en viktig roll i att upptäcka och uppmärksamma våldsutsatthet och ett ansvar för att se till att personer som har utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck får det stöd och den vård och behandling som de behöver.
Föreläsningen kommer fokusera på kliniska situationer och verktyg att använda i vårdmöten med utsatta patienter. Under föreläsningen kommer autentiska patientfall tas upp. Deltagare få kunskap om hur man förstår att någon är utsatt, att ställa frågor, säkerhet, lagstiftning, journalföring och samverkan tas upp. Utbildningen ger även grundläggande kunskap om var hedersrelaterat våld är, hur det tar sig uttryck och statistik kring förekomst.
Föreläsningen genomförs inom ramen för projektet Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck Västmanland (CMHV).
Praktisk information
Målgrupp
Yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården, såsom primärvård, akutmottagningar, mödra- och barnavårdscentraler, barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri, elevhälsa och ungdomsmottagningar.
Föreläsare
Camilla Starck är överläkare i psykiatri med erfarenhet av att möta utsatta som stödperson samt i det kliniska arbetet. Hon har i en studie inom kriminalvården intervjuat klienter som begått grova brott med hedersmotiv och föreläser sedan flera år för vårdpersonal om ämnet.
Datum och tid
Onsdag 19 mars, klockan 14.00 - 16.00
Teknikmingel från klockan 13.50
- Var:
- Digitalt
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 17 mar 2025