En vecka fri från våld
Alla veckor borde självklart vara fria från våld, men så ser tyvärr inte verkligheten ut. Mellan den 18 och 24 november pågår därför kampanjen “En vecka fri från våld” som handlar om mäns våld mot kvinnor. Begreppet mäns våld mot kvinnor innefattar våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Det här händer i Västmanland under veckan.
År 2024 infaller En vecka fri från våld vecka 47. Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna. Initiativet har varit årligen återkommande och med syftet att våld går att förebygga. Under veckan genomförs kampanjer, föreläsningar och andra insatser runt om i landet och länet.
Den 25 november är det också Orange Day som är den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. UN Women uppmanar oss alla att under dagen, eller varför inte under hela vecka 47, manifestera mot mäns våld genom att klä oss i något orange eller på annat sätt uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.
Hallstahammar
- Biblioteket i Hallstahammar skyltar upp med böcker på temat våld i nära relation och våldsutsatthet och du kommer också märka att temaveckan pågår då biblioteket även använder sig av kampanjfärgen orange i sin skyltning.
- Kommunens barn- och ungdomscoacher håller föreläsningar och värderingsövningar med ungdomarna. Detta sker i samverkan med gymnasieutbildningen samt fritidsgårdsverksamheten.
- Utbildning och samtal föras om våld i nära relationer och vad våld är, tillsammans med personer som går SFI-utbildning (svenska för invandrare) eller är i någon typ av aktivitet genom Jobbcentrum.
En vecka fri från våld - Hallstahammars kommun Länk till annan webbplats.
Konferens: Trygga barn i trygga hem – ett skydd för framtidens skjutningar?
10.00-15.00
Digitalt eller på plats på Elite Marina Tower, Saltsjöqvarns Kaj 25, Nacka
Konferensen är kostnadsfri
Anmälan: till info@unizon.se senast 1 november – ange på din anmälan om du deltar digitalt eller på plats. För deltagande på plats gäller först till kvarn, vid utebliven närvaro debiteras deltagaren 500 kr.
Vad händer i konstverket Tjejspyan?
Konstmuseet visar konstverk ur samlingen och kopplar dessa till det angelägna ämnet mäns våld mot kvinnor och idéer om kvinnokroppen.
12.30-13.00
Västerås konstmuseum,
Karlsgatan 2, Västerås
Målgrupp: allmänheten
Mathilda Hofling berättar utifrån sina upplevelser i tonåren om övergrepp, grooming och att bli såld, men också om vägen ut
18.00
Fd. Folkets hus biosalong, Surahammar
Målgrupp: allmänheten
Föreläsning - En värld fri från våld
Föreläsningen En värld fri från våld handlar om att tidigt implementera vettiga värderingar, och om att bygga ett samhälle där så många som möjligt huvudsakligen upplever välbefinnande. Lyckliga individer har inget behov av att skada andra människor (eller sig själv för den delen), och vettiga värderingar i kombination med en normalt utvecklad empati samt impulskontroll ger ett gott skydd mot alltför våldsamt beteende.
Föreläsare är författaren och samhällsdebatören Lars Öhman.
18.00
Biblioteket i Kulturhuset, Parkgatan 7, Hallstahammar
Målgrupp: allmänheten
- Kl. 12.00-12.20 Gertrud – ett kvinnoöde kring år 1900. Antikvarie Ingrid Eriksson berättar och visar bilder.
- Kl. 12.25-13.00 Vad händer i konstverket Tjejspyan? Vad har den lilla pojken i 1700-talsmålningen på sig? Konstmuseet visar konstverk ur samlingen och kopplar dessa till det viktiga ämnet mäns våld mot kvinnor och idéer om kvinnokroppen.
- Kl 16.30-17.00 Gertrud – arbeterska, ensamstående mamma och ett olyckligt äktenskap för över hundra år sedan. Antikvarie Ingrid Eriksson berättar och visar bilder i Mimerbion, länsmuseet
- kl 17.15-17.45 Visning av samlingarna - Mäns våld mot kvinnor. Vi tittar på några verk ur samlingen och kopplar dessa till den angelägna samhällsfrågan mäns våld mot kvinnor. Västerås konstmuseum
Karlsgatan 2, Västerås
Länsmuseet och Västerås konstmuseum.
Målgrupp: allmänheten
En idrott fri från våld
Välkommen till en kväll där vi pratar om hur vi kan göra idrotten mer inkluderande och förebygga våld och kränkningar. Under kvällen deltar bland annat Elin Cederroos och Hedvig Lindahl.
18.00-20.00
Västerås konstmuseum,
Karlsgatan 2, Västerås
Målgrupp: idrottens alla aktörer (ledare, tränare, styrelser, idrottsutövare och föräldrar)
Anmäl dig senast den 18 november.
Digital Barnrättsfrukost
Under 2024 lanserade Rädda Barnen sitt nya utbildningsmaterial ”Snacka Tryggt med barn om våld”. Materialet syftar till att rusta vuxna för att göra det lättare att prata med barn om våld, för att fler barn som har varit utsatta för våld ska få hjälp i ett tidigt skede, och på så sätt lindra effekterna av våldet, och psykisk ohälsa.
8.00-9.00 Digitalt via Teams.
Målgrupp: viktiga vuxna som arbetar direkt eller indirekt med barn
Anmäl dig via Rädda barnens webbplats. Länk till annan webbplats.
Biovisning ”It ends with us”
18.00
Fd. Folkets hus biosalong, Surahammar
Målgrupp: allmänheten
Västerås S-kvinnor
En av deltagarna under kvällen är Internationell kamp för kvinnors rättigheter - IKKR som uppmärksammar och diskuterar hedersrelaterade frågor och våld mot kvinnor.
Anmäl dig till sh_swe@hotmail.com
18.00-20.00
Källgatan 12, Västerås
Målgrupp: allmänheten
Kvinnocafé drop in
Kvinnohuset anordnar kvinnocafé en gång i månaden.
13.00-15.00
Kvinnohuset Västerås
Målgrupp: alla kvinnor och tjejer är välkomna.
Vad händer i konstverket Tjejspyan? Vad har den lilla pojken i 1700-talsmålningen på sig?
Konstmuseet visar konstverk ur samlingen och kopplar dessa till den angelägna ämnet mäns våld mot kvinnor och idéer om kvinnokroppen.
15.00-15.45
Västerås konstmuseum,
Karlsgatan 2, Västerås
Målgrupp: allmänheten
Föreläsning - Machonormer
Föreläsningen Machonormer, maskulinitet och jämställdhet handlar om att män som fostras in i machonormer kostar samhället mer än någon annat. Machonormer (toxisk maskulinitet) leder till krig, kriser, våld, självmord, droger och andra oönskade effekter. En stark, spännande och kanske lite provocerande föreläsning där du får lära dig mer om hur samhället fostrar pojkar in i en destruktiv machokultur som leder till negativa konsekvenser både för dem själva, för andra och för samhället. Och vad du kan göra för att bryta den utvecklingen.
Föreläsare är Torbjörn Messing, sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Västmanland.
18.00
Lokalen Oasen i Eldsbodahuset, Skolgatan 15, Hallstahammar
Målgrupp: allmänheten
Föreläsning - Ekonomiskt våld
Marie Eriksson, Lektor i socialt arbete vid Nationellt Centrum för Kvinnofrid i Uppsala föreläser om Ekonomiskt våld.
18.00
Folkets Hus, A-salen, Borgmästargatan 1, Sala
Målgrupp: allmänheten
Ljusmanifestation Köping, Kvinnojouren KAK
15.30-17.30
Hökartorget, Köping
Målgrupp: allmänheten
Föreläsning ”Vad är en våldtäkt?”
Föreläsning med Desiree Hedlund, grundare till Instagramkontot @mansbebisar.
Föreläsningen utgår bland annat från de återkommande samtalen bland kontots kvinnliga följare och berör det normaliserande ”husfridssexet” och den gråzon detta innebär gällande
samtycke. Kvinnojouren KAK. Efter föreläsningen bjuds det på fika och bubbel.
Anmäl dig till: styrelsen@kvinnojourenkak.se
14.00-17.00
Västra Långgatan 2, Köping
Målgrupp: allmänheten
Länskonferensen ”Sexuellt våld”
Årets Länskonferens fokuserar på sexuellt våld. Konferensen är fullbokad.
9.00-16.15
Västerås konstmuseum,
Karlsgatan 2, Västerås
Målgrupp: yrkesverksamma
Internationell kamp för kvinnors rättigheter, IKKR
Föreläsningen kommer att fokusera på temat för ” En Vecka fri från våld”, där deltagarna ges möjlighet att diskutera och ställa frågor om våld mot kvinnor och flickor. Det är ett tillfälle för alla att fördjupa sig i dessa viktiga frågor och engagera sig i kampen mot våld.
9.00-15.00
ABF Västerås
Målgrupp: riktad till vuxenutbildning Sfi
Ljusmanifestation Västerås stad, Kvinnouhuset och Tjejjouren
Västerås stad tillsammans med Kvinnohuset anordnar en ljusmanifestation i Vasaparken i Västerås. Ljusmanifestationen hålls för att uppmärksamma FN-dagen Orange day för avskaffandet av våld mot kvinnor.
17.00-18.00
Målgrupp: allmänheten
Kvinnojourens ljusmanifestation
16.00 -17.00
På torget utanför Gallerian i Sala.
Målgrupp: allmänheten
- Var:
- Se de olika evenemangen
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- Ingen anmälan krävs