Grundkurs i WIS
Hur du enkelt och effektivt skapar dig en samlad lägesbild genom att aktivt dela information i WIS. WIS är en portal för Sveriges civila beredskap som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar.
WIS är ett av flera viktiga system för att dela information inom U-Sam och också med andra aktörer, såväl i vardagen som vid samhällsstörningar. Våra rutiner för exempelvis omvärldsbevakning ger oss kontinuitet och likriktar informationsflödet varje vecka. Samtidigt skapar vi på ett enkelt sätt en samlad lägesbild för länet, en helhetssyn. Att i vardagen lämna och inhämta information via WIS ger oss grunden för att effektivt sammanställa en helhetsbild av läget vid en samhällsstörning.
Grundkursen i WIS varvar teori med praktik - du kommer själv att få prova på funktioner i systemet. Utbildare är Veronica Gustavsson Lidman, aktörsadministratör för WIS, Länsstyrelsen Västmanland.
Mål och syfte
Kursen ger grundläggande kunskaper om de olika funktioner som alla användare av WIS behöver kunna, till exempel hitta i systemet och rapportera för egen aktör. Kursen ger även tillfällen att prova på enklare moment.
Efter utbildningsdagen har deltagarna förståelse för och kunskap om U-Sams rutiner och de grundfunktioner i WIS som används. Deltagarna har fått kunskap om hur man delar, och tar del av, information i WIS.
Förberedelser för användare
- Alla ska vara WIS-användare med rollen Redaktör.
- Alla ska före utbildningsdagen ha testat sin inloggning
Tid
22 oktober, kl. 09.30-12.00
Plats
Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås.
Målgrupp
U-Sams aktörer. Kursen vänder sig till dig som kan komma att använda WIS före, under och efter en samhällsstörning, som är nybörjare eller ovan användare.
Anmälan
Anmäl dig senast 9 oktober. Det finns 30 platser. Kaffe och te i pausen ingår.
Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas. Vid uteblivet deltagande eller avbokning efter anmälningstidens utgång debiteras 2000 (moms om 25% tillkommer) kr/person.
Frågor
Veronica G Lidman, tfn 010-224 93 82, veronica.gustavsson.lidman@lansstyrelsen.se
Preliminärt program
09.30 Utbildningspass och praktiska övningar (inkl. kortare pauser).
- Grunder
- Söka, följa och bevaka
- Vara aktiv i en samhällsstörning
- Ansvar och möjligheter
- Några övergripande funktioner
12.00 Avslutning
- Var:
- Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västra Ringvägen 1, Västerås.
- Kostnad:
- Utbildningen är kostnadsfri. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas. Vid uteblivet deltagande eller avbokning efter anmälningstidens utgång debiteras 2000 (moms om 25% tillkommer) kr/person.
- Sista anmälningsdag:
- 09 okt 2024