15 okt 2024 klocka 13.00 - 17.00

Lär dig mer om fårens naturliga beteende

Får på stall

På den här kursen får du lära dig mer om fårens naturliga beteende. Du får teori och praktiska tips som underlättar ditt arbete med fåren. Vi övar ute i en fårbesättning.

Vi lär oss mer om fårens naturliga beteende och hur det påverkar hanteringen av fåren, fårens sinnen och hur vi ska tolka fårens signaler. Vi går igenom moment som hullbedömning, klövklippning, avmaskning, avlusning och urval av tackor (juverkoll, ben, klövar och tänder). Vi får se hur man förflyttar fåren, hur man håller ett får och sätter fåret för hantering och omvårdnad.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som fårägare som vill lära dig mer om hantering utifrån fårens naturliga beteenden för att göra arbetet med fåren lättare för dig och mer skonsamt för fåren.

Föreläsare

Föreläsare är Titti Strömne, Glada Fåret, som har lång erfarenhet som kursledare och rådgivare till lammproducenter. Medverkar gör också Agneta Pettersson, Kungsgården Lantbruk AB Norra Kungsladugården och Josefin Eriksson, Länsstyrelsen.

Glada fårets webbplats Länk till annan webbplats.

Kungsgården Lantbruk AB på Facebook Länk till annan webbplats.

13.00-15.00 Teoripass på Kungsörstorp med fika. Fårens naturliga beteende och hur det påverkar hanteringen av fåren, fårens sinnen och att tolka fårens signaler. Genomgång av hullbedömning i teorin.

Förflyttning med egna bilar 3 kilometer.

15.00-17.00 Praktiska övningar med fåren på Kungsgården Lantbruk AB Norra Kungsladugården i Kungsör. Vi tittar på gårdens hanteringsanläggning och våg för sortering och mönstring. Vi går också igenom momenten avmaskning, slaktmognadsbedömning, märkning, hygienklippning och hullbedömning. Vi tittar på klipplatsen och hur man ordnat med djurhanteringen under klippningen. Vi får se hur man förflyttar fåren, hur man håller ett får och sätter fåret för hantering och omvårdnad.

Praktisk information

Datum och tid

Tisdag 15 oktober, klockan 13.00-17.00.

Plats

Kungsörstorp och Kungsgården Lantbruk AB Norra Kungsladugården, Kungsör.

Fika

Fåravelsföreningen bjuder på fika på Kungsörstorp.

Kostnad

Ingen kostnad för deltagarna. Aktiviteten bekostas av EU-medel Djurens välfärd i Strategiska planen. Om du uteblir utan att anmäla det efter anmälningsdatum tar vi ut en avgift för kostnaderna vi får.

Anmälan

Sista dag att anmäla sig är den 15 september. Tänk på att platserna kan ta slut innan dess.

Arrangörer

Detta är ett samarrangemang med Västmanlands läns Fåravelsförening, Glada Fåret och Länsstyrelsen i Västmanland.

Logotyper för Glada fåret, Västmanlands läns fåravelsförening och EU.
Var:
Kungsörstorp och Norra Kungsladugården Kungsör
Kostnad:
Ingen kostnad för deltagarna, aktiviteten finansieras av EUmedel Djurvälfärd i Strategiska planen. Om du uteblir utan att anmäla det efter anmälningsdatum tar vi ut en avgift för kostnaderna vi får.
Sista anmälningsdag:
15 sep 2024

Anmäl dig

Det finns 22 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 15 september klockan 23.59.

Önskemål och särskilda behov
Om du har särskilda behov av utrustning eller hjälpmedel, eller om du har allergier eller behov av speciell kost, så ber vi dig mejla det till kontaktpersonen för arrangemanget.
Jag godkänner att mina uppgifter står med på en deltagarlista som skickas ut till deltagarna före kursen för t ex samåkning. * (obligatorisk)
Jag godkänner att mina uppgifter står med på en deltagarlista som skickas ut till deltagarna före kursen för t ex samåkning.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss