20 mar 2024 klocka 09.30 - 12.00

Grundkurs i WIS

Skärmdump som visar WIS startsida

WIS är en portal för Sveriges civila beredskap som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Alla inblandade ska enkelt och effektivt kunna skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild, genom att aktivt dela information.

WIS är ett av flera viktiga system för att dela information inom U-Sam och också med andra aktörer, såväl i vardagen som vid samhällsstörningar. Våra rutiner för exempelvis omvärldsbevakning ger oss kontinuitet och likriktar informationsflödet varje vecka. Samtidigt skapar vi på ett enkelt sätt en samlad lägesbild för länet, en helhetssyn. Att i vardagen lämna och inhämta information via WIS ger oss grunden för att effektivt sammanställa en helhetsbild av läget vid en samhällsstörning.

Grundkursen i WIS varvar teori med praktik - du kommer själv att få prova på funktioner i systemet. Utbildare är Helena Wulff, Combitech, som jobbar med utveckling av metodstöd och utbildningar för MSB.

Mål och syfte

Kursen ger grundläggande kunskaper om de olika funktioner som alla användare av WIS behöver kunna, till exempel hitta i systemet och rapportera för in aktör. Kursen ger även tillfällen att prova på enklare moment.

Efter utbildningsdagen har deltagarna förståelse för och kunskap om U-Sams rutiner och de funktioner i WIS som används. Deltagarna har fått kunskap om hur man delar, och tar del av, information i WIS.

Förberedelser för användare

  • Alla ska vara WIS-användare med rollen Redaktör.
  • Alla ska före utbildningsdagen ha testat sin inloggning.

För att komma väl förberedd till utbildningsdagen rekommenderar vi att du tittar på filmen WIS – en portal för Sveriges civila beredskap.

WIS – en portal för Sveriges civila beredskap Länk till annan webbplats.

Tid: 20 mars, kl. 09.30-12.00

Plats: Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås.

Målgrupp: U-Sams aktörer. Kursen vänder sig till dig som kan komma att använda WIS före, under och efter en samhällsstörning, som är nybörjare eller ovan användare.

Anmälan: Anmäl dig via Länsstyrelsens webbplats senast 11 mars. Det finns 24 platser. Kaffe och te i pausen ingår. Mejla eventuellt behov av specialkost till veronica.gustavsson.lidman@lansstyrelsen.se.

Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas. Vid uteblivet deltagande eller avbokning efter anmälningstidens utgång debiteras 2000 (moms om 25% tillkommer) kr/person.

09.30 Utbildningspass och praktiska övningar (inkl. kortare pauser).

  • Grunder
  • Söka, följa och bevaka
  • Vara aktiv i en samhällsstörning
  • Ansvar och möjligheter
  • Några övergripande funktioner

12.00 Avslutning

Var:
Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås.
Kostnad:
Utbildningen är kostnadsfri
Sista anmälningsdag:
11 mar 2024

Anmäl dig

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 11 mars klockan 23.59.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss