04 okt 2023 klocka 12.30 - 15.00

Lär dig hamla träd!

En person sitter i ett träd. Hen håller en liten såg i höger hand och med den vänstra håller hen ett fast grepp om trädets stam.

Hamling. Foto: Karin Sandberg

Traditionen att hamla träd är mycket gammal. Förr beskars träd för att samla foder till gårdens djuren eller att användas som bränsle. Hamlade träd är ett kulturarv som ofta har en hög biologisk mångfald knuten till sig. För att öka antalet hamlad träd i länet inbjuder Länsstyrelsen till en kurs där du får lära dig mer om hamling.

Från och med i år har Länsstyrelsen tilldelats en särskild summa pengar som lantbrukare och andra markförvaltare (till exempel markägare, arrendatorer, stiftelser, föreningar och kommuner) kan söka för att hamla sina träd. Eftersom många Västmanlänningar aldrig har hamlat träd ordnas en kurs i hur du praktiskt genomför en hamling.

I samband med kursen kommer vi kort att gå igenom teorin bakom hamling, för att sedan lägga den mesta tiden på att praktiskt öva på att hamla träd. Vi kommer att fokusera på hur du beskär unga träd för första gången.

Målet med kursen är att alla kursdeltagare ska kunna hamla sina egna träd. Det långsiktiga målet är att fler träd i länet ska hamlas, gärna med bidrag från Länsstyrelsen.

Kursledare är Karin Sandberg, Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Vad är hamling?

Hamling är när hela eller delar av kronan beskärs med regelbundna intervall, på ett sådant sätt att nya skott bildas till kommande år. På gamla träd kan man ofta se en så kallad hamlingskula. Grenarna som skärs av har ursprungligen använts som lövfoder och bränsle. Hamling påbörjas på unga träd och sker vanligen med 3–6 års intervall.

Hamlade träd representerar såväl höga naturvärden som kulturvärden. För att bevara detta levande biologiska kulturarv behöver vi fortsätta med hamling och även hamla fler unga träd.

Målgrupp

Du som:

  • är lantbrukare och äger eller arrenderar betesmark,
  • har träd på din tomt som du vill hamla,
  • sköter en park eller kyrkogård med träd.

Fika

I samband med kursen bjuder Länsstyrelsen på fika. Har du några allergier, meddela det till Karin Sandberg via e-post.

Skicka e-post till Karin Sandberg, Länsstyrelsen i Västmanland

Ta med dig

Ta på dig kläder efter väder, sittunderlag och en egen liten handsåg om du har, gärna en så kallad japansåg (sök på ”japansk såg trädgård” om du vill se hur dessa ser ut).

Var:
Strömsholms naturreservat. Vägbeskrivning skickas ut till alla anmälda en vecka innan kursen.
Kostnad:
Kostnadsfritt, men en avgift på 100 kronor kommer att tas ut om du inte dyker upp utan att ha avanmält dig.
Sista anmälningsdag:
24 sep 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 24 september klockan 23.59.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Kontakt

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss