Våld ur ett livsloppsperspektiv

Välkommen till en digitalt seminarium med fokus på hur våldet yttrar sig under livets olika faser.
Under dagen kommer flera olika digitala seminarium att genomföras. Syftet med seminarierna är att sätta fokus på hur våldet tar sig i uttryck under livets olika faser från barn till ungdom och slutligen våld mot äldre. Aktuell forskning kommer att presenteras.
Målgrupp
Dagen riktar sig till yrkesverksamma i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län inom kommun, myndighet, civilsamhälle och hälso-och sjukvård.
Anmälan
Seminarium 1, 09.15-10.15 - Våld mot barn, Carolina Jernebro
Carolina Jernbro, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och forskningsansvarig samt sakkunnig på Stiftelsen Allmänna Barnhuset, kommer att presentera resultat från den femte nationella elevstudien om våld mot barn som genomfördes under våren 2022 där 5820 elever i årskurs 9 deltog. Föreläsningen kommer innefatta förekomst av olika former av våld mot barn och hur utvecklingen sett ut över tid. De främsta riskfaktorerna för våld samt hur våldet påverkar barns hälsa kommer också presenteras. Dessutom kommer avslöjande av våldet samt upplevt stöd att presenteras.
Seminarium 2, 10.30-11.30 - Våld i ungas parrelationer, Sibel Korkmaz
Sibel Korkmaz är socionom och universitetslektor i socialt arbete, Stockholms universitet. Sibel forskar om våld i ungas nära relationer och hennes föreläsning kommer bland annat ge en bild av hur vanligt sådant våld är; hur det tar sig uttryck och vad unga våldsutsatta söker stöd för hos ideella verksamheter online.
Seminarium 3, 12.30-13.45 - Eftervåld, Sara Skoog Waller
Det finns en utbredd uppfattning om att våld tar slut om kvinnan bara lämnar förövaren. Forskning visar däremot att våld ofta eskalerar och fortsätter i olika former långt efter separationen. I samhällen som inte har utvecklat fungerande system för att hindra eftervåld kan det därför vara riskfyllt att lämna en våldsutövande man. Gemensamma barn är särskilt utsatta och myndighetsprocesser som egentligen ska skydda barnen kan istället bidra till att förövarens eftervåld, och barnens utsatthet, upprätthålls. I sin forskning pekar Sara på hur samhällets responser på kvinnors försök att bli fria från våld liknar processerna i förövarens våld. Under föreläsningen belyser hon hur myndigheter och rättsväsende istället skulle kunna motverka eftervåldet.
Seminarium 4, 15.15-16.30 - Våld mot äldre personer, Johanna Simmons
Johanna Simmons är ST-läkare i geriatrik, Docent vid Linköpings universitet och forskar om äldre personers utsatthet för olika typer av våld och övergrepp. Johanna kommer prata om vilka uttryck våld mot äldre personer kan ta, vilka konsekvenser det får och hur vi som professionella kan möta äldre personer som är utsatta för våld. Johanna kommer föreläsa utifrån ett livsloppsperspektiv och huvudfokus kommer ligga på hur vi kan arbeta för att upptäcka och motverka det våld som äldre personer är utsatta för.
- Var:
- Digitalt
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 16 nov 2023