• Eldningsförbud i hela Västmanlands län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare.

Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

21 maj 2023 klocka 00.00 - 00.00

Kurs för att bli fjärilsövervakare

Aspfjäril på marken Foto: Kerstin Alvinge

Tycker du om fjärilar? Vill du lära dig mer om dem och hjälpa till med att ta reda på hur det går för fjärilarna i länet? Då är du välkommen på en kurs i dagfjärilsövervakning den 21 maj.

Kursen riktar sig både till nybörjare på dagfjärilar, och till de som har lite förkunskaper men vill lära sig mer. Och vår förhoppning är att du vill bidra till kunskapen om situationen för dagfjärilar i Västmanlands län genom att bli dagfjärilsövervakare, även om det inte är något du förbinder dig till genom att vara med på kursen.

Harriet Arnberg från Svensk Dagfjärilsövervakning vid Lunds universitet kommer att hålla i kursen. Du får bland annat lära dig om allmän dagfjärilsekologi, metoder för dagfjärilsövervakning, övningar på artbestämning och, om vädret tillåter, en övning på övervakningsmetodiken i fält.

För att öka kunskapen om utvecklingen i miljön i länet arbetar Länsstyrelsen med miljöövervakning. En viktig del av detta är den nationella dagfjärilsövervakningen. Hur det går för våra arter av dagfjärilar är en bra fingervisning om hur det står till i olika naturtyper, och fjärilar är dessutom viktiga pollinerare. Därför ger sig hundratals frivilliga i hela landet ut i naturen för att inventera dagfjärilar varje år på utvalda platser.

Praktisk information

Datum

Söndagen den 21 maj. Mer information om tider och annat lämnas efter anmälan.

Plats

Vi träffas vid ”Vita skolan”, Bergslagsvägen 72 i Ramnäs.

Fika

Du blir bjuden på förmiddagsfika och en lätt lunch. Informera om eventuella matallergier eller matpreferenser vid anmälan.

Anmälan

Du anmäler dig till kursen senast den 15 maj genom att mejla till Henrik Berg, henrik.berg@lansstyrelsen.se eller genom att ringa honom på 010-224 92 15.

Var:
Bergslagsvägen 72, Ramnäs
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
15 maj 2023

Kontakt