• Eldningsförbud i hela Västmanlands län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare.

Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

14 sep 2023 klocka 11.00 - 12.00

Heder och gängkriminalitet

Illustration på man i luva.

Hedersnormer har stort utrymme i många kriminella gäng och de hierarkiska strukturerna är ofta komplicerade. För att hedern ska bevaras måste vissa regler följas, och om dessa bryts utsätts hela gruppen för skam.

Föreläsningen inleds med en genomgång av de senaste ändringarna i lagstiftningen gällande hedersrelaterad brottslighet. Vad detta kan innebära för berörda yrkesverksamma. Vidare diskuteras samband och överlappningar mellan heder, gängkriminalitet och extremism/radikalisering utifrån föreläsarens egen forskning och erfarenhet som bland annat omfattar intervjuer med fängelsedömda och strategiskt förebyggande arbete i Malmös skolor.

Föreläsningen genomförs inom ramen för arbetet med att utveckla ett regionalt resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västmanland.

Målgrupp

Yrkesverksamma och civilsamhälle som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och möter personer som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Föreläsare

Hanna Cinthio har över tjugo års erfarenhet av strategiskt och praktiskt arbete inom och utom Sverige med frågor rörande kulturella normkonflikter och hedersproblematik. Hon har genomfört två forskningsprojekt inom ramen för sina doktorandstudier vid Malmö universitet: Om sexualitetsnormer hos unga samt Om dömda klienter i kriminalvård. Hon deltog som forskare i Storstadsprojektet om hedersrelaterat våld (Örebro universitet 2017–2018) och har gjort en kartläggning på samma tema för Lunds kommun (2020).

Datum och tid

Torsdagen 14 september, klockan 11.00- 12.o0

Teknikmingel från klockan 10:50

Var:
Digitalt
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
12 sep 2023

Anmäl dig

Det finns 49 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 12 september klockan 23.59.Önskemål och särskilda behov
Om du har särskilda behov av utrustning eller hjälpmedel, eller om du har allergier eller behov av speciell kost, så ber vi dig mejla det till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kontakt