Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

28 sep 2022 klocka 09.00 - 14.30

Grundkurs i WIS

Foto av kursledaren Helena Wulff

Helena Wulff, Combitech

WIS är en portal för Sveriges krisberedskap som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Alla inblandade ska enkelt och effektivt kunna skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild, genom att aktivt dela information.

WIS är ett av flera viktiga system för att dela information inom U-Sam och också med andra aktörer, såväl i vardagen som vid samhällsstörningar. Våra rutiner för exempelvis omvärldsbevakning ger oss kontinuitet och likriktar informationsflödet varje vecka. Samtidigt skapar vi på ett enkelt sätt en samlad lägesbild för länet, en helhetssyn. Att i vardagen lämna och inhämta information via WIS ger oss grunden för att effektivt sammanställa en helhetsbild av läget vid en samhällsstörning.

Grundkursen i WIS varvar teori med praktik - du kommer själv att få prova på funktioner i systemet. Utbildare är Helena Wulff, Combitech, som jobbar med utveckling av metodstöd och utbildningar för MSB.

Mål och syfte

Kursen ger grundläggande kunskaper om de olika funktioner som alla användare av WIS behöver kunna, till exempel hitta i systemet och rapportera för in aktör. Kursen ger även tillfällen att prova på enklare moment.

Efter utbildningsdagen har deltagarna förståelse för och kunskap om U-Sams rutiner och de funktioner i WIS som används. Deltagarna har fått kunskap om hur man delar, och tar del av, information i WIS.

Förberedelser för användare

  • Alla ska 1-7 dagar före utbildningsdagen logga in i WIS för att säkerställa att användaruppgifter är aktuella.
  • Alla ska vara WIS-användare med rollen Redaktör.

Du kan förbereda dig inför utbildningsdagen genom att läsa MSB:s sidor om WIS: www.msb.se/wis Länk till annan webbplats.

Praktisk information

Tid

28 september. Incheckning och tekniktest från kl 9.00. Start 9.30-14.30.

Plats

Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås.

Målgrupp

U-Sams aktörer. Kursen vänder sig till dig som kan komma att använda WIS före, under och efter en samhällsstörning, som är nybörjare eller ovan användare.

Anmälan

Anmäl dig via formuläret senast 16 september. Det finns 30 platser. Lunch och fika ingår. Mejla eventuellt behov av specialkost till jenny.sarlin@lansstyrelsen.se.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri.

Frågor

Jenny Sarlin, 010-224 93 39, jenny.sarlin@lansstyrelsen.se

Av hänsyn till allergiker är vi tacksamma om du undviker parfymer och andra starka dofter vid mötet.

09.00 Incheckning och tekniktest för deltagare. Morgonkaffe.

09.30 Utbildningspass och praktiska övningar (inkl. kortare pauser).

  • Grunder
  • Söka, följa och bevaka
  • Vara aktiv i en samhällsstörning

12.00 Lunchpaus.

13.00 Fördjupningspass, övning och summering (inkl. paus).

  • Ansvar och möjligheter
  • Några övergripande funktioner

14.30 Avslutning

VAR:
Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås.
KOSTNAD:
Utbildningen är kostnadsfri.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Anmäl dig

Det finns 24 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 16 september klockan 23.59.

Önskemål och särskilda behov
Om du har särskilda behov av utrustning eller hjälpmedel, eller om du har allergier eller behov av speciell kost, så ber vi dig skicka dessa via mejl till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kontakt