23- 27 nov 2021 klocka 09.00 - 16.00

Demokrativeckan

Ett ordmoln med demokratiska ord

I år fyller demokratin 100 år och det uppmärksammar vi lite extra under en demokrativecka den 23–27 november. Under veckan har vi demokratistugan på Fiskartorget i Västerås och flera olika aktiviteter kommer att genomföras runt om i länet.

Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter som är på turné mellan länen i Sverige under året. Stugan kommer att stå på Fiskartorget i Västerås som en symbol för att uppmärksamma demokratin.

I demokratistugan och på andra ställen i länet kommer mängder av aktiviteter att äga rum under veckan.

Alla aktiviteter är gratis. För vissa aktiviteter måste du anmäla dig först.

Program

22-25 november - Folkbildarfrukostar

Förbundet Agenda 2030 och ABF anordnar folkbildningsfrukostar med temat ”omställning”. Vi måste ställa om hela vårt samhälle, tankemönster och våra beteenden för att kunna nå målen i Agenda 2030. För att lyckas med detta krävs en ny form av folkbildning i demokratisk anda.

Ungdomar (Generation Z) har allra starkast engagemang för jämställdhet, mänskliga rättigheter och klimatet men deras röster får inte alltid sitt rättmätiga utrymme. Unga feminister och klimataktivister möts istället av hot och hat, inte sällan från män, men ibland kommer även hoten och hatet från politiker. Fake News och desinformation är några av vår tids största demokratihot och inom klimatområdet är detta extra påtagligt i form av klimatförnekelse.

Tid alla dagar: Klocka 8.00-9.00.

Plats alla dagar: Växthusets café, Viktor Larssons Plats, Västerås.

Måndag 22 november – ”Att fortsätta vara relevant i en snabbt föränderlig konsumtionskultur”.
Föreläsare: Katarina Graffman och Jacob Östberg

Tisdag 23 november – ”Från rättvis handel till hållbart företagande”.
Föreläsare: Sandhya Randberg, Oria

Onsdag 24 november – ”Är avfallstrappan lösningen, eller gör vi oss bara en otjänst?”
Föreläsare: Natalie Löfgren, miljöinformatör VafabMiljö

Torsdag 25 november – ”Att bygga Tinyhouse, är det verkligen hållbart?”
Föreläsare: FLIKS

23 november - Röster för demokrati

Landshövding Minoo Akhtarzand har bjudit in beslutsfattare och människorättsförsvarare för att hålla föredrag och ha samtal om hur vi kan stärka demokratin i Västmanland. Några av talarna är:

  • Emma Frans, regeringens demokratiambassadör.
  • Anna Ardin, författare till boken ”I skuggan av Assange”, som kommer prata om hur kvinnor skräms till tystnad.
  • Joakim Johansson, lektor i statsvetenskap, talar om genusskillnader för kvinnor och män i politiken.
  • Avan Hanna Paymard, från Enade Mot Våld, en gymnasieelev som organiserat sig mot hedersförtryck.
  • Kommunstyrelseordförande och kommunfullmäktigeordförande från ett par av länets kommuner talar om sitt lokala demokratiarbete.

Tid: Klockan 13.00-16.20

Plats: Digitalt, samtalet livesänds från Västerås slott.

Länk till livesändningen Länk till annan webbplats.

Samtalet strömmas även på vår Facebooksida.

23 november - Invigning av demokratistugan

Fackeltåg till Fiskartorget från Slottet klockan 16.30, körsång från Fridnässkolan årskurs 3, Nina Deila spelar rösträttskvinnan Nina Benner Andersson. Därefter ett kort tal med Emma Frans och landshövding Minoo Akhtarzand inviger officiellt med att bjuda på kaffe.

Tid: 17.00

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget.

24 november – En orädd demokrati är en levande demokrati!

Hat- och demokratibrotten ökar allt mer i Sverige, samtidigt finns många initiativ och uppdrag för att motverka och bekämpa dem. Men gör vi tillräckligt och gör vi rätt saker? Vad kan och bör olika samhällsaktörer bidra med för att stärka demokratin och tillsammans verka för ett starkt samhälle där vi värnar om mänskliga rättigheter?

Föreläsningen riktar sig till dig som arbetar inom skola, socialtjänst, fritid, polis, mänskliga rättigheter, brottsförebyggande och folkhälsofrågor.

Tid: 15.30–17.00

Plats: Digitalt

Du måste anmäla dig senast 22 november

24 november - Kom och prata med Västerås stads demokratistrateg och politiker

Anna Björkman, Västerås stads demokratistrateg finns på plats vid stugan tillsammans med lokala politiker. Sväng förbi, ta en kaffe och samtala!

Tid: 12.30–13.30

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

24 november - Kom och prata demokratiutmaningar

Torbjörn Messing, sakkunnig inom mänskliga rättigheter och Länsstyrelsens samordnare för demokratiåret, finns på plats vid stugan.

Tid: 13.30–14.30

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

24 november – Kom och prata funkisfrågor och demokrati

Maria Lehrberg från Länsstyrelsen Västmanland finns på plats i stugan för att samtala och informera om funkispersoners delaktighet i samhället.

Tid: 16.00–17.00

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

24 november - Är du beredd?

LRF föreläser om hur vi på ett demokratiskt arbetssätt går ihop i en förening, bygdegård eller kanske en grannverksamhet. Här tar vi upp frågor som uppkommer när olyckan kanske är framme, hur förberedda är du och dina grannar? Håkan Johansson, LRF Västmanland, delar med sig av sina erfarenheter och tankeställningar.

Tid: 18.00

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Västerås

Du måste anmäla dig Länk till annan webbplats.

24 november – Sju råd till Mustafa – så blir du lagom svensk i världens mest extrema land

Född i Afghanistan, före detta polis och numera föreläsare. Mustafa Panshiri föreläser om återkommande ämnen, det svenska samhället, demokrati och jämställdhetsfrågor är några som tas upp. 2017 fick Mustafa priset Årets folkbildare av Studieförbundet Vuxenskolan med motivering: ”Priset tilldelas Mustafa för hans ihärdiga och brinnande engagemang för att folkbilda nyanlända och ensamkommande ungdomar om demokrati och hur det är att leva i Sverige.

Tid: 18.00

Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket

24, 26 och 27 november - Påverka EU – så här gör du

Europa Direkt Västerås är västeråsarens länk till EU. Vi ökar kunskap, engagemang och delaktighet i den europeiska demokratiska processen genom information, dialoger och event.

Vad finns det för möjligheter för just dig att påverka i EU? Vi går igenom fem möjligheter: medborgarinitiativ, samråd, val till Europaparlamentet och riksdagen, gör din röst hörd, ungdomsdialog. 

Onsdag 24 november
Tid: 9.00–9.45
Plats: A391 i Stadshuset

Fredag 26 november
Tid: 9.00–9.45
Plats: Kommunfullmäktigesalen i Stadshuset

Lördag 27 november
Tid: 11.15–12.00
Plats: A491 i Stadshuset

24, 26 och 27 november - Nyfiken på EU-karriär – steg för steg

Europa Direkt Västerås är västeråsarens länk till EU. Vi ökar kunskap, engagemang och delaktighet i den europeiska demokratiska processen genom information, dialoger och event.

Europa Direkts praktikant Nour Alostaz guidar dig till hur du gör karriär inom EU. Du får veta olika tips och trix för att lyckas och får även information om vilka olika anställningsformer som finns. Här berättar vi även om varför det är så viktigt att västeråsarna finns på plats i EU:s institutioner.

Onsdag 24 november
Tid: 10.00–10.45
Plats: A391 i Stadshuset

Fredag 26 november
Tid: 10.00–10.45
Plats: Kommunfullmäktigesalen i Stadshuset

Lördag 27 november
Tid: 13.00–13.45
Plats: A491 i Stadshuset

24, 26 och 27 november – Skrivarstuga - dela dina idéer med EU

Europa Direkt Västerås är västeråsarens länk till EU. Vi ökar kunskap, engagemang och delaktighet i den europeiska demokratiska processen genom information, dialoger och event.

Genom plattformen "Gör din röst hörd" kan du som medborgare dela med dig av dina idéer, ordna event och delta i event inom nio ämnesområden med fokus på europeiska utmaningar och prioriteringar. Vid skrivarstugan kommer vi gå igenom hur du lägger upp en profil, hur du delar idéer, hur du gillar andras idéer, var du hittar evenemang att delta vid och hur du lägger in egna evenemang på plattformen. Vi har fokus på tre av de nio ämnesområdena under Demokrativeckan.

Onsdag 24 november, fokus demokrati i EU
Tid: 11.00–12.00
Plats: A391 i Stadshuset

Fredag 26 november, fokus digital omställning
Tid: 11.00–12.00
Plats: Kommunfullmäktige i Stadshuset

Lördag 27 november fokus klimat och miljö
Tid: 14.00–15.00
Plats: A491 i Stadshuset

25 november - Filmen Sabaya och efterföljande samtal

Få en inblick i något många inte sett förut. Tidigare guldbaggenominerade Hogir Hirori har skapat dokumentärfilmen Sabaya där vi får följa med och rädda kvinnor tillfångatagna av IS.

Filmvisningen är en del av ”En vecka fri från våld” och en del av programmet för Demokratiåret. Efter filmen samtalar Torbjörn Messing, sakkunnig i jämställdhet och mänskliga rättigheter, med gästerna Mehrdad Darvishpour, Zahra Bagherishad och inte minst, filmregissören själv, Hogir Hirori.

Tid: 18.00

Plats: Elektra Bio

Du måste anmäla dig Länk till annan webbplats.

25 november - Får utrikesfödda vara med i demokratiutvecklingen?

Hur ser delaktigheten ut hos utrikesfödda medborgare? Forskaren Mehrdad Darvishpour pratar om utrikesföddas delaktighet i samhället. Han menar att integration byggs på delaktighet.

Tid: 14.00–16.00

Plats: Länsstyrelsen, Västra Ringvägen 1, Västerås

Begränsat antal platser, du måste anmäla dig

25 november - Kom och prata folkbildning med studieförbunden

I stugan finns bland andra Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturens Bildningsverksamhet. Du har möjlighet att diskutera och ställa frågor. Joakim Öhrndalen finns på plats och berättar om demokratin ur folkbildningens perspektiv. Kom och filosofera om demokratisk folkbildning.

Tid: 15.00–18.00

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

25 november - Hur skapar vi en långsiktig livsmedelskonsumtion från producent till konsument?

FN har 17 globala hållbarhetsmål, hur kan dessa kopplas samman med livsmedelsproduktionen i Sverige? Anette Westerberg, LRF Mälardalen, tar upp frågor om vad exempelvis bistånd kan ha för effekter och hur vi som konsumenter kan tänka för att göra ett ”klokare” val i matbutiken. Det diskuteras också kring hur de globala hållbarhetsmålen kan kopplas med de gröna näringarna.

Tid: 18.00

Plats: Studieförbundet vuxenskolan

Du måste anmäla dig Länk till annan webbplats.

25 november - Hållbar journalistik - vad är det?

Ingen journalistik, ingen demokrati. Idag är journalistiken, och journalister, satta under hård press. Hur kan hållbar journalistik bidra till att återigen stärka både journalistiken i sig självt och därigenom också det demokratiska samhället? Arrangörer är Länsstyrelsen och Medieinstitutet Fojo.

Tid: 9.00-9.45

Plats: Digitalt

Du måste anmäla dig

26 november - Kom och prata mäns våld mot kvinnor och demokrati

Therese Clifford, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Västmanland, finns på plats vid Demokratistugan för att samtala om mäns våld mot kvinnor från ett demokratiperspektiv. Kom och prata med Therese om hur Länsstyrelsen arbetar för att motverka detta.

Tid: 13.00-15.00

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

27 november - Kom och prata HBTQI-frågor och demokrati

RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) är på plats stugan för att samtala om HBTQI-frågor. Hur upplever HBTQI-personer demokratin och hur arbetar RFSL för att inkludera dessa personer mer i samhället och i demokratin?

Tid: 12.00-14.00

Plats: Demokratistugan, Fiskartorget

VAR:
Digitalt och fysiskt
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt